Presa europeana si cea de peste Atlantic s-au ocupat cu insistenta in ultima vreme de un subiect extrem de fierbinte in contextul luptei antiteroriste: centrele de detentie ale CIA aflate in unele tari est-europene si in Asia. Fireste, nici presa autohtona nu a scapat acest subiect, cu atat mai mult cu cat Romania, alaturi de Polonia, a fost amintita printre statele care ar adaposti - sau ar fi adapostit, in 2003 si 2004 - centre de detentie ale CIA.
Intrebarea, ramasa fara raspuns deocamdata, la care s-a straduit fara succes presa sa raspunda a fost daca Romania a acceptat ca aceste centre sa fie infiintate si daca ele chiar au existat la noi in tara.
Nimeni - sau doar foarte putini - nu s-a intrebat de unde provine aceasta informatie si cine a facut-o publica. Stirea de la care a plecat totul a fost publicata in cotidianul american „Washington Post“, care a citat drept surse „ofiteri CIA nemultumiti de activitatile agentiei“, dar si diplomati. De aici, stirea a fost preluata si am-plificata in toata presa europeana, iar informatiile cu iz de manipulare mediatica nu au intarziat sa apara.
In ziarele occidentale au aparut liste cu zborurile unor avioane ale CIA (in mod normal acestea sunt tinute sub cheie) care au aterizat - atentie - doar pentru escale pe mai multe aeroporturi din Europa. In aceste articole de presa, se inducea ideea ca Romania era destinatia acestor aparate, iar nu un punct de escala pentru realimentare ca in celelalte cazuri.
Expertii in terorism international au recunoscut, si chiar au avertizat, ca organizatii precum Al-Qaida ar putea lansa atacuri masive in statele in care se banuieste ca ar exista centre CIA unde sunt anchetati si torturati suspecti islamisti. Potrivit unora dintre experti, aceasta strategie, de a pune Romania in postura de stat care adaposteste centre de detentie ale CIA, ar avea drept scop indepartarea pericolului unor atentate de proportii in statele occidentale si oferirea unor tinte alternative gruparilor teroriste.
Privind din acest unghi, aproape ca nu mai conteaza daca au existat sau exista inchisori secrete ale CIA in tara noastra, atata vreme cat teroristii ameninta sa faca un cerc rosu pe harta in dreptul Romaniei.
Chestiunea centrelor de detentie nu este insa trecuta pe agenda vizitei pe care Condoleezza Rice o va face astazi in Romania, principalul subiect fiind amplasarea bazelor militare americane.
Cu o Presedintie preocupata sa stoarca maximum de efect mediatic din intregirea Axei Bucuresti-Washington, ne-am si mira ca problema acestor centre de detentie, pentru care incasam pumni in cap de mai bine de o luna, sa umbreasca ultimul eveniment major al politicii externe din acest an.