Cand vantul se burzuluieste din senin si-n miezul zilei un tunet indepartat se aude, nu-i semn bun: vine furtuna. Trebuie sa te adapostesti. Cam asta trebuie sa faca daca nu premierul Calin Popescu-Tariceanu, cel putin o parte dintre ministrii Cabinetului sau. Avertismentele date in ultimele zile de presedintele Traian Basescu nu suna deloc doar ca o analiza lucida a situatiei. Oricum, furtuna in care s-a trezit dintr-o data actuala guvernare n-a fost prevazuta nici in cele mai pesimiste scenarii. Nici nu avea cum, chiar daca la prognoze ar fi lucrat cei mai buni specialisti ai economiei mondiale.
Schimbarea de macaz de dupa castigarea alegerilor pune coalitia intr-o postura delicata. Nu pentru ca schimbarea in sine n-ar urma o directie buna, ci pentru simplul fapt ca intr-o societate aflata in permanenta tranzitie gradul de suportabilitate la modificari rapide este destul de scazut. Liberalismul extrem nu este bine asimilat nici macar de un organism economic sanatos. Sa-i lasi pe bietii oameni sa se dea cu capul de pereti in timp ce bantuie pe culoare extrem de inguste, pentru a iesi la liman, este un act care usureaza actul de guvernare in sine, dar nu rezolva problemele de fond ale societatii. Componenta sociala a Aliantei - adica zestrea teoretica a Partidului Democrat - nu se mai vede pe nicaieri. Sa fie asta unul dintre motivele de suparare ale presedintelui Basescu? N-ar fi exclus, avand in vedere ca a criticat proasta gestionare de catre Guvern a inundatiilor din Banat.
Exista unele similitudini intre ceea ce se intampla acum si perioada de la inceputul anilor ’90. Cu diferenta, esentiala, ca atunci s-a mai putut tari targa pe uscat folosind putina osanza ramasa de la defunctul regim comunist. Acum, regimul Nastase n-a lasat nici o rezerva cat de cat utilizabila legal. Motiv pentru actuala guvernare sa vorbeasca despre imensele gauri in buget.
Este insa un mod de a ocoli realitatea, fiindca se stia din capul locului ca tot ce construia PSD - inclusiv bugetul de stat pe acest an - se baza pe componenta sociala a actului de guvernare. Pentru faptul ca nu a luat in seama datele exacte de la care se pornea, actualul ministru al Finantelor - venit din zona presei economice - ar putea sa aiba aceeasi soarta cu a unui alt ministru-jurnalist: Ilie Serbanescu. Una este sa analizezi de pe margine - cu fler si competenta - ce se intampla in economie si alta este sa gasesti solutiile cu efectele cele mai bune pentru ca masinaria economico-sociala sa mearga. De aici si senzatia ca se bate pasul pe loc.