Avem adeseori tentatia ca, in prezenta unui comportament care depaseste normele bunului-simt, sa categorisim persoana cu pricina ca fiind "un animal". Complet gresit! De cele mai multe ori, animalele dovedesc calitati pe care multi dintre reprezentantii speciei aflate, teoretic, in varful evolutiei vietii, nu le au.
Jurnalele de stiri ale televiziunilor sunt (prea) pline de fapte ale unor bipezi care fac de rusine specia. Cazul recent al batranului jefuit de doi smenari din Timisoara este doar unul dintr-o serie mult prea lunga de crime, violuri, talharii si alte barbarii inacceptabile pentru fiinte considerate "sociale" si "rationale". Culmea este ca, dupa ce l-au jefuit de cei 400 de euro, indivizii au gasit de cuviinta sa-i acorde si o corectie, care l-a lasat intr-o stare sora cu moartea. Disperarea care se citea pe fata batranului talharit este inca un teribil semnal de alarma legat de problema varstnicilor si a tuturor celor lipsiti de aparare, care fac fata tot mai greu salbaticiei ce pare a se fi instaurat la noi.
Problemele varstei a treia sunt de obicei expediate in stiri legate de importantele carente ale actului medical si, mai ales, de lipsa unei protectii sociale reale. Nu este vina lor ca au lu-crat o viata intreaga in intreprinderi de stat pe salarii de mizerie, dupa care s-au ales cu niste pensii pentru care ar trebui sa le crape obrazul de rusine celor cu atributii in domeniu. Se poate spune ca nu-i de unde. Si totusi, intr-o tara in care preturile apartamentelor ajung la cifre halucinante, in care tot soiul de "imbogatiti de revolutie" fac legi neghioabe, grija pentru varstnicii aflati mult sub pragul saraciei ar trebui sa constituie una dintre prioritatile de prim rang.
Spune o vorba: "cine nu are batrani sa-i cumpere". Realitatea noastra pare a fi intocmai pe dos: cei care au batrani fac tot ce pot pentru a scapa de ei! O situatie jalnica, ce nu ne face deloc cinste. Cu atat mai mult cu cat ne falim cu noua noastra calitate de membri ai Uniunii Europene. Acolo unde grija pentru varstnici se afla mereu pe agenda autoritatilor. O lume in care am intrat taras, dar din care nu vom face parte cu adevarat decat atunci cand vom invata sa ne respectam unii pe altii si, nu in ultimul rand, sa ne respectam batranii. Chiar daca nu mai fac fata junglei instaurate de capitalismul salbatic.