S-a tot vorbit in ultima saptamina despre jignirile aduse de presedintele in exercitiu unei ziariste care l-a filmat cu telefonul mobil in timp ce se afla la cumparaturi, ca si despre atitudinea abuziva a lui Traian Basescu, care i-a confiscat acesteia un bun personal. Fara indoiala ca abuzul exista, incriminarea gestului si solidarizarea presei e necesara, asa ca ma voi limita la a ma referi la doar citeva aspecte care mi se par mai importante.

Unu. Remarc ca dupa ce a protestat toata lumea, de la Asociatia Jurnalistilor si pina la organizatiile care-i reprezinta pe rromi, singurii care au tacut milc in tot scandalul au fost reprezentantii Asociatiei Ornitologice Romane. Sa fie din cauza ca apelativul "pasarica" nu a fost luat chiar de nimeni in sensul de creatura gingasa, gratioasa si plina de inventivitate pe care mai mult ca sigur l-a intentionat Traian Basescu?

Doi. Dostoievski scrie in romanul sau "Amintiri din casa mortilor" despre faptul ca detinutii rusi deportati in Siberia erau pur si simplu topiti dupa comandantii lor care aveau ceva din "talpa tarii". Nu conta generozitatea, taria de caracter sau stiu eu ce alte calitati, ci doar faptul ca bietii condamnati recunosteau in oamenii care le gestionau destinele cite ceva din apucaturile care-i caracterizau pe ei, oameni din popor. Pastrind distantarea geografica, nationala si temporala cuvenita in astfel de analogii, exemplul de mentalitate ramine si este universal. Nu cumva oare romanul se topeste dupa Basescu pentru ca si el injura, ameninta cind e nervos, bea, fumeaza si se distreaza de cite ori are ocazia, chiar in companii care nu-i fac cinste intotdeauna?

Trei. Nu stiu daca se mai indoieste cineva ca Basescu si-a pastrat intact capitalul electoral cu care a iesit din afacerea referendumul dupa tot acest scandal. Din contra, probabil noi, ziaristii, am pierdut ceva din legitimitatea care ne facea sa mergem inainte chiar atunci cind ni se puneau piedici de catre oameni cu o foarte proasta parere despre presa. Ma limitez sa afirm ca nu a dat nimeni liber la aruncat cu invective in presa, dupa cum nu s-a deschis nici sezonul la calomnii atunci cind anumite persoane publice, pe anumite posturi de televiziune, l-au improscat pe Basescu cu tot noroiul pe care l-au gasit in bagajul lor lingvistic.

Patru. Daca scandalul din ultimele zile nu i-a distrus citusi de putin presedintelui aura de salvator al natiunii, sint curios care va fi reactia electoratului vizavi de o eventuala alianta PD-PSD. Adica, ori vom afla impotriva cui a votat de fapt populatia la referendum ori ne vom da seama ca cei 75% n-au facut decit sa voteze "pentru". A treia oara pentru Basescu. Indiferent de agenda lui politica si scopurile care i-au scuzat mijloacele.

Intr-un moment in care isi consolideaza statutul de luptator solitar sub sloganul "Singur impotriva tuturor", Traian Basescu arata ca un boxer care nu duce niciodata o singura batalie, ci batalia care-i convine cel mai mult. Este poate si motivul pentru care mai are mult pina sa fie numarat, intrucit intotdeauna va gasi adversarul convenabil pentru forma lui electorala de moment si pentru publicul care-l ovationeaza.