Pasarea ratacita a unui referendum prost organizat de guvernul Tariceanu II (poate ca petro-liberalii au crezut ca un pic de haos le va aduce victoria? Saracii...), insa suficient de clar in rezultate pentru a convinge ca Basescu se bucura de sustinerea majoritatii cetatenilor romani activi politic, pasarea asta ratacita s-a transformat intr-o pasarica imputita si tiganca datorita gurii slobode, sincere si proaste a cetateanului Basescu si cu ajutorul impotentei intelectuale a unui "sepepist" din paza Presedintelui Basescu. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii s-a trezit din somn (poate ca era anesteziat de aburii laturilor varsate constant in mass-media de extremistii de ocazie, ii stiti dumneavoastra, aia cu medicamente si cavaleri de lumina!), inghiontit de presa anti-Basescu (care a mancat cu voluptate cuvinte de genul "fascism", "nazism", "rasism") si l-a executat pe Basescu mangaindu-l pe crestet cu un avertisment. Basescu (nu stim care, cetateanul sau Presedintele) a reactionat declarand ca va contesta decizia.
Ce sa mai inteleaga cetateanul roman din toate astea? Fiecare dupa mintea lui... Daca ne uitam pe forumurile online ale ziarelor si televiziunilor vom observa ca romanul de rand e misogin, e rasist si e admirator de barbati "mici la stat si mari la sfat, degraba varsatori" de sange de pasarica. Mii de comentarii de exaltata sustinere a vorbelor scarnave spuse la ceas de intima nervozitate de Basescu aproape ca au blocat forumurile.
In acest scandal este necesar sa cernem cu atentie amestecul. Domnisoara pasarica jurnalista a incalcat deontologia profesionala si poate chiar legea (ca doar era un fel de hartuire ce facea dumneai lui Basescu!) atunci cand a insistat sa-i filmeze fara permisiune, cu telefonul mobil pe Basescu & familia intr-un moment in care era evident ca Basescu era cetateanul Basescu aflat la cumparaturi cu neamurile si nu Presedintele Basescu in vizita oficiala prin supermarket. Domnul "fascist" Basescu a reactionat suburban atunci cand a smuls telefonul mobil din mainile pasaricii (adica si-a insusit cu forta ceva aflat in proprietatea altei persoane!) si a plecat indemnand-o ironic pe pasarica sa vina dupa telefon la Cotroceni. Apoi, omul Basescu, pe care multi il privesc ca pe un salvator al tarii, s-a coborat de la aceasta inaltime de destin istoric pana la nivelul romanului mediocru despre care vorbeam, atunci cand, in intimitatea dialogului cu sotia, a facut-o imputita si tiganca pe pasarica jurnalista.
Juridic, cetateanul Basescu are dreptate. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii nu poate sa ma condamne pe mine daca am acasa baia ornata cu zvastica si daca la fiecare utilizare a WC-ului personal citesc din "Main Kampf" si strig si inainte si dupa "Heil Hitler!". Asta chiar si atunci cand vreo pasarica dementa ma filmeaza in ascuns si dupa aia da fuguta la patronii ei, ii pupa‘n fund si da inregistrarea la televizor!
Politic, Presedintele Basescu a gresit. Avea solutia sa o ignore pe pasarica, sa nu-i smulga telefonul mobil si sa-si vada de drum. La fel de grav este ca o considera pe pasarica jurnalista tiganca. Si aici nu e vorba de domnisoara pasarica, ci de tigani! La referendum am fost prin sectiile de votare, prin satele din Oltenia si am vorbit cu votantii, inclusiv cu tiganii, in cadrul unei actiuni de monitorizare a referendumului. Domnule Presedinte Basescu, multi, foarte multi dintre tigani au votat impotriva suspendarii dumneavoastra! Nu sunt un admirator al tiganilor, insa trebuie sa spun ca Basescu pe ei i-a jignit, nu pe pasarica!
Omul Basescu ramane aceeasi fiinta plina de surprize, un roman care reactioneaza nu dupa tiparele strategiilor politice elaborate de consilierii de imagine, ci dupa arhaica metoda romaneasca de relationare cu mediul "ce e‘n gusa si‘n capusa"! Daca aplicam fara vreo interpretare pretentioasa si savanta regula reprezentarii democratice, atunci Basescu ne reprezinta sau mai exact Basescu este in mare masura personificarea a ceea ce am putea denumi arhetipul romanului din anul de gratie 2007.
Mai ramane o singura problema pe care doar domnul Basescu, pe riscul dumnealui, o poate rezolva. Cine va avea intaietate si spre folosul cui - Basescu-Presedintele, Basescu-cetateanul sau Basescu-omul?