Adversarii lui Basescu si consilierii lor de imagine pot dormi linistiti. Legatura cu poporul nu este chiar cea mai constanta metoda de marketing folosita de presedinte. Este doar o gaselnita pentru perioadele de criza. O solutie de moment, buna sa creeze spaime colegilor de scena si delicii spectatorilor. Un impuls, foarte probabil, sincer. Dar, prin compensatie, destul de indoielnic sub aspect rational.
In 25 august, sambata, presedintele Basescu avea intalnire cu poporul in Piata Universitatii. Facuse o promisiune in acest sens. Dupa referendumul din 19 mai, exact asa spusese poporului: intalniri trimestriale, "in fiecare ultima sambata a celei de-a treia luni". Ce treaba avea presedintele cu poporul din trei in trei luni in piata, nu era foarte clar nici atunci si n-a devedit nici pe parcurs. Totul se invartea in jurul ideii de raport, consultare, confirmare, in fine, o democratie intr-un sens cat se poate de larg, de original. Cert este faptul ca presedintele a dat-o uitata. Probabil ca si poporul pe care miza el a procedat la fel. Altminteri s-ar fi strans cu mic cu mare si ar fi reclamat prezenta de urgenta a idolului. Si, la nevoie, chiar un bis.
Intre timp, presedintele a lasat sa se vada ca nu duce lipsa de idei si ca metoda de marketing poate comporta si alte solutii. Asa s-a dus sa manance placinte in casa unor cetateni din Covasna. S-a plimbat cu poporul prin targuri si i-a numarat acestuia paharele de bere baute. Dupa o saptamana, de la Administratia Prezidentiala, ne-a transmis tuturor o apreciere asupra nivelului de trai a celor din Covasna si Hraghita: oamenii acestia isi permit doar un pahar de bere la un targ. Nu doua. N-a fost foarte clar daca doua pahare, in opinia presedintelui, ar fi insemnat bine, suficient sau doar satisfacator in masurarea nivelului de trai . Dar parea o alta variatiune pe aceeasi tema si nu putini or fi fost cei care si-au zis ca, logic, ar trebui sa urmeze aprecieri asupra numarului de pahare baute in judetele Neamt si Suceava. Sau in Prahova si Buzau. Desigur, presedintele, daca n-ar da-o iar uitata, ar putea continua cu statisticile. De exemplu, in Prahova, la Valea Doftanei, se apropie Festivalul Cascavelei, tot un fel de targ. Aici oamenii vor bea, cel mai probabil, in medie, aceeasi cantitate de bere: 1 pahar. E bine, domnu' presedinte?