Presedintele Romaniei este, potrivit cutumei, presedintele tuturor romanilor. Din acest motov, Constitutia prevede ca acesta nu poate fi, pe durata mandatului sau, membru al vreunui partid, ceea ce inseamna ca nici nu poate face "lobby" pentru vreo formatiune politica. Este la mintea cocosului ca presedintele Romaniei nu se poate folosi de evenimentele electorale pentru a iesi in fata, doar si pentru simplul motiv ca aceeasi Constitutie a Romaniei spune negru pe alb: "Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate". Lucrurile sunt insa interpretabile in viziunea actualului presedinte al Romaniei. Profund si exclusiv interpretabile.
Pe o vreme caineasca, Traian Basescu a luat tara la picior. Laudabil pentru un sef de stat, pe care nicio stihie a naturii nu-l sperie si nu-l opreste pentru a vedea cu ochii lui cum o duc romanii, nu ca supusi - ca-n vremurile medievale, ci ca simpli cetateni ai tarii sale. Numai ca actiunea prezidentiala coincide cu declansarea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. De bun simt ar fi fost ca demersul presedintelui legat de aceste alegeri sa fi fost inceput prin vara, iar acum sa se limiteze doar la pozitii exprimate prin comunicate, fara implicare directa si doar in cazul in care ar observa ca lucrurile o iau razna.
Lasam la o parte parte faptul ca Basescu si-a inceput campania electorala, fara sa fie implicat direct, cu o lamentabila prezenta la Arad, in chiar municipiul in care primarul este cercetat penal, chiar daca acesta din urma ii este fin. Faptul ca a desemnat aici, in calitate de bun degustator de vinuri, numarul unu in materie de viticultura este o chestiune de fatada, discutabila si ea. Prezenta la Hunedoara sau la Stei a lui Basescu stau tot sub semnul campaniei electorale. O confirma din plin prezenta anuntata a lui Basescu la lansarea candidatilor pentru Parlamentul European ai Partidului Democrat, partid al carui lider a fost. Ceea ce incalca vadit principiul echidistantei presedintelui tarii, atata vreme cat el nu este prezent si la aceleasi manifestari ale celorlalte partide. In aceasta situatie se pune intrebarea: Pentru cine face campanie electorala presedintele Romaniei?