Mari intirzieri in cheltuirea banilor, sume alocate si neconsumate, proiecte aproape imposibil de verificat, sint aspecte reiesite dintr-un control efectuat de Inspectoratul pentru Concurenta la institutiile, agentii economici, asociatiile si fundatiile care au beneficiat de finantari externe. Actiunea a vizat programele PHARE 2001 si 2002 "Coeziune economica si sociala " si este in plina desfasurare. Ea se deruleaza pe sectiuni si in cazul proiectelor de infrastructura mica a relevat un decalaj important in punerea in practica a proiectelor si a cheltuirii banilor. Au fost verificate doua programe ale Consiliului Judetean (CJ) si Primariei Botosani. Valoarea totala a acestora este de 906.718 euro si ar fi trebuit sa fie finalizate la sfirsitul lunilor februarie 2006, respectiv decembrie, 2005, insa lucrarile nici macar nu au inceput. In primul caz trebuia sa se reabiliteze Muzeul de Etnografie, care este aproape de autodarimare si doua case Antipa. S-au cheltuit peste 17.000 euro pentru intocmirea proiectului tehnic si depunerea la Ministerul Integrarii Europene (MIE) si Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE), iar documentatiile pentru realizarea lucrarilor propriu-zise sint inca la avizare. La municipalitate s-au primit 78.034 euro, din care doar s-a derulat procedura de achizitie publica, s-a facut proiectul si s-au obtinut acorduri si avize pentru semaforizarea principalelor intersectii din Calea Nationala. Banii necesari inceperii efective a investitiilor sint la Trezorerie si BancPost, dar exista se pare probleme in obtinerea unor noi avize de la MIE. Ambele institutii risca sa piarda finantarile daca nu sfirsesc lucrarile pina la datele mentionate. Finalizarea lor in timpul ramas este aproape imposibila si de aceea vor cere probabil prelungirea termenului de executie a lucrarilor. "Proiectul e blocat la Ministerul Integrarii ", afirma viceprimarul Florin Ghiorghita, in timp ce vicepresedintele CJ Dorin Ciustea spune, de asemenea, ca MIE este cel care trebuie sa organizeze licitatiile si intirzie acest lucru.

Fonduri cheltuite pe jumatate

In alte cazuri programele au fost finalizate in termenele stabilite, numai ca nu s-a reusit sa se acceseze in totalitate sumele care au fost acordate. Astfel, Primaria Botosani si Asociatia pentru Promovarea Sigurantei in Comunitate au beneficiat de un program pentru initierea unui centru de integrare si recuperare a copiilor proveniti din familii defavorizate in valoare totala de 39.040 euro din care s-au cheltuit doar 19.518 euro. Acelasi lucru s-a intimplat si cu un proiect al CJ derulat impreuna cu Fundatia Estuar, unde 14.843 euro din ceea ce se alocase nu a mai fost accesat. Programul a vizat in principal acordarea de asistenta sociala pentru 400 de persoane aflate in evidenta Spitalului de Psihiatrie si consiliere pentru 350 membri ai familiilor acestora. "Pentru atit s-a facut justificarea. Nu s-a atins valoarea initiala a proiectelor. Nu s-a estimat bine valoarea proiectelor, aceasta este concluzia me ", afirma Maria Roman, inspector coordonator al Inspectoratului pentru Concurenta Botosani.

Verificari greoaie la programele sociale

Intr-o multime de alte cazuri sutele de mii de euro cheltuite de institutii, asociatii si fundatii sint foarte greu de verificat daca au vreo finalitate. Este vorba in general despre investitiile in servicii sociale. Acestea pot presupune ingrijirea citorva batrinilor la domiciliu, prevenirea delincventei juvenile, formarea unor persoane in diverse domenii si alte servicii de asistenta sociala. Fiecare dintre acestea sint destinate la zeci ori sute de persoane si Inspectoratului pentru Concurenta, care mai are doar un singur salariat, ii este aproape imposibil sa treaca pe la atitea persoane sa vada daca au beneficiat efectiv de respectivele servicii. Intr-o astfel de situatie reprezentantei Inspectoratului pentru Concurenta ii este greu sa aprecieze daca banii cheltuiti si-au atins sau nu scopul. Este un caz asemanator subventiei la energia termica, controlorilor financiari ai Camerei de Conturii fiindu-le imposibil sa verifice daca 15.000 de familii beneficiare si-au declarat corect veniturile. Noua primarii din judet au primit finantari pentru servicii sociale in ultimii doi ani de 14 miliarde lei vechi, de la Avrameni sau Hudesti pina la Tudora si Dobirceni. Aproximativ aceeasi este situatia si in privinta programelor de dezvoltare a resurselor umane, pentru care in 2005, Primaria Dorohoi, Camera de Comert, Grupul Scolar "Gheorghe Asachi " si alte institutii au primit finantari de 356.290 euro. Astfel, despre sute de mii de euro nu se poate sti cu siguranta daca au fost sau nu cheltuite corect si daca fondurile consumate si-au atins scopul.
Actiunea de control va continua la IMM-urile care au beneficiat de finantari in cadrul PHARE 2001 si 2002, la primariile Botosani, Dorohoi si la celelalte din judet care au accesat astfel de fonduri. "Noi verificam daca ajutoarele de stat si-au atins scopul si cum au fost cheltuiti banii ", afirma Maria Roman. Inspectoratul pentru Concurenta deruleaza aceasta actiune si ca urmare a faptului ca o cota parte din finantari sint asigurate de Guvernul Romaniei, fiind considerate ajutor de stat, la unele proiecte CJ si primariile avind partea lor de contributie.