Iata ca se schimba iarasi banii. Batrinul leu pierde patru zerouri, operatiune botezata pompos denominare. Denominarea este opusul nominarii petrecute in peste cincisprezece ani postrevolutionari cind aceleasi zerouri au fost lipite de leu ca o consecinta a anilor inflationisti cind, pentru a-si ascunde neputinta, variile guverne tipareau in prostie bancnote cu tot mai multe zerouri dar cu valoare tot mai mica. Acum, dupa 1 iulie, ne vom reaminti sa socotim preturile si in subdiviziunile de mult disparute ale leului, anume in bani.
Care poate fi efectul noilor bancnote asupra buzunarelor noastre este greu de spus. Parerea oficiala e ca se face o treaba buna, insa din acest motiv este parere oficiala. Ca, dupa denominare, oamenii vor prinde mai multa incredere in bancnota nationala, ceea ce este putin probabil cita vreme adevarata bancnota nationala este de mai multi ani euro - cel care a inlocuit dolarul - trimis de peste granita de milioanele de romani care au ales sa se integreze de capul lor in Europa.
Sigur insa noii bani vor aduce dupa sine si puzderie de tepe trase de infractori intreprinzatori care abia asteapta o asemenea pleasca pentru a-i reproduce pe imprimante. Tot la fel de sigur este si confuzia pe care o vor provoca noile bancnote, macar pentru ca majoritatea dintre noi efectueaza ceva mai greu calculul, in cap, prin care se taie cele patru zerouri.
Nu mai trebuie uitat ca vor coexista, simultan, practic doua mase monetare, cea veche - macar pina va fi retrasa - si cea noua, ori tine probabil numai de maiestria Bancii Nationale modul in care va jongla cu ele pentru a nu provoca inflatie.
Multi vor pierde bani din denominare. Se vor duce sigur acei bani uitati prin cufere sau sub saltele, daca vor pierde termenul, destul de larg, de preschimbare. Vor pierde bani angajatorii care vor trebui sa rotunjeasca salariile in favoarea angajatului, insa de rotunjirea suplimentara beneficiaza si impozitele care vor fi ceva mai mari. Tot prin rotunjiri vom pierde si noi toti bani pentru ca in mod sigur multi intreprinzatori isi vor alinia in favoarea lor preturile produselor la noua moneda. Alti bani se vor pierde la tranzactiile cu valuta, pentru ca actualele operatiuni se fac incluzind cele patru zerouri ori leul greu nu are atitea subunitati. Mai pierd bani din nou intreprinzatorii, pusi sa-si preschimbe softurile caselor de marcat, dar si programele de contabilitate. Tot bani, platiti de la buget, costa si noua emisiune de moneda dar si distrugerea celei vechi. La toate astea se adauga si bancnota de cinci sute de lei, cu echivalent de cinci milioane de lei vechi, adaugata discret, dar care, ca orice lansare de bancnota de valoare superioara, tot recunoasterea unui proces de inflatie inseamna. Ori toate aceste operatiuni, scumpe, suportate de noi toti, se fac numai pentru a avea bancnote ceva mai patratoase si cu mai putine zerouri.
Nu cred ca vom deveni brusc mai mindri de faptul ca, peste citeva zile, nu vom mai avea in buzunar un milion de lei vechi ci o suta de lei noi. Adevarata reforma monetara ar fi acea in care se taie zerouri din saracia generalizata si nu de pe bani care, in buzunarele botosanenilor, sint putini, indiferent cum le-am spune: vechi sau noi.