Lucrurile au luat-o razna. Romanii vor vota, probabil, la sfarsitul lui noiembrie, alergand de la o sectie de votare la alta - una pentru alegerea europarlamentarilor, cealalta pentru referendum. Va fi o bulibaseala cum nu s-a mai intalnit pe aceste meleaguri. Si asta, doar pentru ca asa vor politicienii de frunte ai acestei tari, orbiti de orgolii nemasurate.
Daca asa se va intampla si vom siliti sa mergem la sectii de votare separate, cheltuielile vor fi duble, dupa cum ne explica reprezentantii administratiei publice. Bani, evident, de la buget. Din capul locului se vede ca acesti bani vor fi aruncati pur si simplu pe fereastra. Din experientele trecute legate de referendum stim ca populatia nu vine la un astfel de eveniment in proportia ceruta de lege. Chiar si la revizuirea Constitutiei a fost nevoie de prelungirea timpului de votare cu inca o zi. Ceea ce inseamna ca referendumul pentru votul uninominal, initiat in forta de presedintele Traian Basescu, nu va avea efectul dorit, existand pericolul ca acest scrutin sa nu fie validat. Situatie in care se va dovedi ca banii si energiile au fost risipite inutil.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste alegerile pentru Parlamentul European, vor fi puternic influentate de referendum. In primul rand, pentru ca electoratul va fi obligat sa primeasca in acelasi timp doua tipuri de mesaje care, chiar daca politicienii vor fi foarte atenti sa nu le amestece, tot vor produce confuzie. Este insa greu de crezut ca mesajele nu se vor amesteca. Iata, presedintele Basescu este invitat la campania electorala - chipurile, pentru europarlamentare - de doua partide: PD si PLD. Este imposibil ca in astfel de situatii electoratul sa nu intre intr-o stare de confuzie, care va afecta capacitatea de a discerne intre candidatii buni pentru Parlamentul European si cei saraci cu duhul. In aceasta situatie, avem de-a face cu o deturnare a scopului real al euroalegerilor.
Una peste alta, cele doua actiuni electorale se vor solda cu un previzibil esec. Banii vor fi cheltuiti degeaba. Mai grav insa, efectul ar putea fi si o slabire a actului esential al democratiei. Oamenii isi vor crea convingerea ca alegerile, de orice fel ar fi ele, sunt nefolositoare, sunt pierdere de timp. Deja, in multe colturi ale lumii, absenteismul la vot a devenit o boala cronica. Iar asta se intampla doar din cauza politicienilor, care confunda interesul public cu cel personal sau de grup.