Acestea par sa fie, conform unui sondaj realizat printre liceenii suceveni, conditiile esentiale ale reusitei in viata. ßi, cu siguranta, multi dintre colegii lor de generatie din toata tara gandesc la fel. Altii - mai putini dusi la biserica - inlocuiesc, poate, credinta cu spaga, mita, hotia, minciuna, nesimtirea, agresivitatea de orice fel, sistemul garantat al linsului mainii stapanului si al scuiparii peste cel mai slab.
Unora poate sa li se para ciudata aceasta optiune a adolescentilor suceveni, care, desi traiesc intr-o societate tot mai pragmatica, plaseaza pe primul loc in ierarhia valorilor lor increderea in Dumnezeu, urmata de increderea in fortele proprii. Cateva explicatii pot fi totusi repede gasite.
Prima ar fi aceea care se impune oricarui roman ce a calcat, macar o data, in spatiul binecuvantat al Bucovinei. Acolo aerul pare mai rarefiat, ori eteric, si nu e deloc de mirare ca, dincolo de toate relele lumii, cei nascuti in preajma Putnei vor aseza la baza implinirii lor in lume credinta in Dumnezeu. Pe de alta parte, asa cum sesiza si una dintre cercetatoarele care au realizat sondajul cu pricina, apropierea adolescentilor de Dumnezeu este o consecinta a faptului ca intr-o societate instabila, roasa din temelii de viciu, hotie si minciuna, singurul reper stabil ramane tocmai aceasta credinta.
Nici alte valori morale ca toleranta, tactul sau politetea nu sunt luate in serios de responsabilii de maine ai destinelor Romaniei. Apreciind, la modul ideal, cinstea, inteligenta, curajul si intelepciunea, calitati situate oricum dincolo de orizontul lor imediat, adolescentii suceveni considera ca succesul personal poate fi mai degraba atins in cadrul familiei decat prin munca, iar pentru a te realiza in viata trebuie sa ai in principal noroc. Cultura generala, apropierea de natura si arta sunt optiuni impinse spre ultimele locuri, cei intervievati apreciind ca pentru realizarea profesionala e suficient sa te axezi pe un domeniu bine stabilit.
Asadar munca sau iubirea de bine si de frumos, valori esentiale pentru formarea unei personalitati armonioase si performante, sunt aruncate de adolescentii romani la cosul de gunoi al vietii. Daca mai trebuia un argument pentru grava criza de valori in care se adanceste tot mai temeinic societatea romaneasca, acesta imi pare unul semnificativ.