Social-democratii au intrat intr-o criza de imagine fara precedent. Averile mostenite de la tot felul de matusi, scandalurile de coruptie care au reizbucnit in acest an mai puternic decit oricind au zdruncinat PSD din temelii. Principalul merit in toate acestea nu-l au institutiile statului create special sa lupte impotriva coruptiei, ci mai degraba presa, care de zece zile incoace nu mai conteneste cu dezvaluirile despre matusa Tamara "fabulos de bogata " si care la 90 de ani se pricepea la afaceri mai ceva decit actualii ministri liberali pasionati de jocul pe bursa si manevre imobiliare. Suspendarea lui Nastase din conducerea PSD este si rezultatul luptei cercurilor de interese si de putere din partid, care au gasit astfel o metoda de a scapa de cel in fata caruia nu aveau puterea nici macar sa ridice privire, dar nu sa mai ia pozitii. Decizia lui Nastase de a renunta la functii surprinde mai ales prin faptul ca acum citeva zile iesea in fata tarii si sustinea ca nu va ceda niciodata in fata celor care vor sa distruga PSD-ul si ca nu se face el vinovat de faptul ca are rude bogate care stiu sa faca afaceri. Renuntarea la acest discurs dupa Biroul Permanent al PSD confirma inca odata faptul ca Adrian Nastase a pierdut autoritatea in partid odata cu alegerile din 2004. Suspendarea lui Nastase nu are insa nici o legatura cu DNA sau Parchetul General, care, pina in prezent, nu l-au luat la intrebari pe fostul premier despre modul in care si-a rotunjit averea, ci mai mult, Adrian Nastase nici macar nu a bagat in seama invitatia procurorilor la sediul DNA.
Desi actuala Puterea avea toate pirghiile de a schimba sistemul judiciar implementat in ultimii ani de PSD, nu a facut nimic in acest sens si de aceea toate dosarele pesedistilor sint ingropate printr-un cotlon uitat de pe la Parchetul General sau sint solutionate cu neinceperea urmaririi penale. Putinele dosare ce ajung in instanta sint solutionate favorabil pesedistilor de marca, majoritatea magistratilor neputind sa treaca de faptul ca au devenit inamovibili pe vremea tatucului Iliescu si au primit functii de la mamuca Stanoiu.
Pe acest lucru s-a bazat si Dan Ioan Popescu, care, a fost singurul politician verificat la avere de comisia special instituita in cadrul Parchetului General. Pentru a beneficia de efectul mediatic produs de decizia lui Adrian Nastase magistratii comisiei au pus ieri sechestru pe bunurile fostului ministru al Economiei. Astfel, dupa mai bine de jumatate de an, magistratii au ajuns la concluzia pe care presa a iterat-o de multe ori in ultimul an cum ca averea lui DIP nu poate fi justificata prin acte. Lentoare cu care care DIP a fost pus sub acuzare este suspecta daca tinem cont de faptul ca inca din prima zi de guvernare "portocalii " au acuzat in nenumarate rinduri ca multi banii publici s-au dus spre buzunarele lui prin comisioanele trase de la contracte precum cel incheiat cu Bechtel pentru Autostrada Transilvaniei.
Ambele cazuri, similare in multe puncte de vedere, se pot transforma in finalul unor cariere social-democrate ale lui Nastase si DIP, care prin manevrele pe care le-au facut pe vremea cind erau la putere arata ca ei pot fi mai degraba exponentii liberalismului decit ai social-democratiei.