Nu degeaba scriem de fiecare data cind povestim despre declaratii de avere ca sint inutile. Nici macar nedeclararea nu se pedepseste, practic vorbind, ca teroretic ar trebui sa declanseze un control. Sint niste chestii facute doar asa ca sa mai scrie ziarele si, dupa ce scriu, concluzia e ca e bine sa te faci politician ca, mai devreme sau mai tirziu, te imbogatesti. Cam asa stau lucrurile daca e sa ne luam dupa ce e scris in acele declaratii. Asta e bine sa stim ce are politicianul X, insa nu era greu de descoperit si fara declaratii de avere. Fiscul are date despre dividende si impozite si profituri, cit si despre case, terenuri si multe altele.
Nu asta cred eu ca este insa scopul declaratiilor de avere, sa ne minunam ce de-a bani are Constantin Contac, de exemplu. Sint banii lui, atita timp cit poate justifica faptul ca i-a cistigat corect, nu e nici o problema. Cresterea averii de la un an la altul ar fi un indicator interesant aici. Si institutii care sa verifice aceasta crestere. Pentru ca in momentul in care un bugetar necajit isi face o vila de miliarde si isi mai ia si o limuzina in patru ani, atunci s-ar putea sa fie o problema. Asta ma intereseaza pe mine, o declaratie in care respectivul sa explice cum i-a crescut averea, a luat dividende, a mostenit ceva, are profit de la firma sotiei sau a unchiului. Lucruri care si astea sint verificabile, societatile comerciale au un munte de acte din care se pot verifica spusele respectivului.
Pentru ca averea poate creste si din cauze "naturale ", sa le spunem, desi la politicieni, din ce am vazut eu, sint un pic mai naturale cauzele astea decit la restul lumii. Pentru ca normal ca declaratiile vor fi facute cum vrea fiecare, e logic sa fie asa. Numai cei care nu au nimic, vor declara tot ce au. Cei care aveau ceva de declarat oricum si-au trecut tot pe altii nepoti sau gineri care acuma le pleaca cu jumate de avere, dupa divort.
Evident ca nu va fi abilitata asa o institutie, care sa verifice justificarea cresterii averii. Nu asta e scopul deocamdata, ci ca oamenii politici sa puna citeva chestii pe internet despre averea lor, ziaristii sa scrie o saptamina, doua si dupa aia lucrurile revin la normal. Adica nu se mai ocupa politicienii de avere, ci de cresterea ei, in liniste, fara sa ii mai bata nimeni la cap.