Astazi se implinesc cinci luni de cind ne numim europeni. Anul trecut pe vremea aceasta inca ne mai tremura sufletul de teama ca se va intimpla ceva, ca o vom da noi in bara cu vreo treaba si Europa ne va zice "pas". Am rasuflat usurati acum o jumatate de an si ne-am bucurat peste masura la 1 ianuarie. Dar...

Cei care au crezut ca "vine UE peste noi" cu potop de lapte si miere au inceput sa constientizeze ca nu numai ca viata noastra nu se va schimba brusc in bine, dar si ca ne vom lovi de probleme pe care nici nu le gindeam. Europa are pretentii de la noi si noi nu avem incotro: trebuie sa facem ce au facut si altii inaintea noastra.

Lucrurile nu sint atit de complicate pentru ca altii au batatorit drumul inaintea noastra si nu ne cere nimeni sa inventam noi roata. Nu ne ramine decit sa ne uitam in jurul nostru, sa luam tot ce-i bun de la tarile care au trecut cu succes prin procesele legate de integrare si... sa muncim. Dar nu oricum. Sa munceasca fiecare, la locul lui, facindu-si treaba ca la carte.

E un mecanism intreg care depinde de modul in care functioneaza fiecare rotita. Daca un ministru nu-si face bine treaba, un domeniu intreg va merge prost, iar cele conexe se vor "gripa". Guvernarea toata va da rateuri si tara intreaga va avea de suferit.

La fel, un oras mare, cum e Galatiul, nu poate sa se dezvolte daca nu punem umarul cu totii. De la primar pina la boschetar! Avem oameni buni in Galati: cu idei, dorinta si forta de a face lucrurile sa se miste. Avem insa si citiva mamuti care au acaparat puterea de decizie in anumite domenii, dar care sint atit de indaratnici, de ancorati in trecut, incit nu numai ca nu misca ei, dar nu-i lasa nici pe altii.

Daca ne vom misca tot asa si in urmatoarea perioada, nu vom vedea nici o schimbare in orasul in care traim. Si ar fi mare pacat. Daca nu pentru noi, atunci macar pentru copiii nostri ar trebui "sa ne miscam mai cu talent", pentru ca deja noua generatie sesizeaza diferentele si e mai putin rabdatoare decit noi. Pentru cei tineri lucrurile sint simple: pleaca in lume pentru a trai mai bine. Dar nu asta e solutia.

Galatiul e un oras la margine de UE. Geografic vorbind. Tocmai de aceea ar trebui sa depunem de doua ori mai multe eforturi decit... sa zicem Timisoara, pentru a ne desprinde de vechi si a intra in rindul oraselor civilizate, cu oameni avind mentalitati europene. Si totul depinde de noi. De fiecare dintre noi.