Doua sondaje realizate dupa alegerile din 28 noiembrie de IMAS si, respectiv, Metro Media Transilvania atesta ca Adrian Nastase se mentine in topul preferintelor electoratului, devansindu-l pe Traian Basescu cu 12-14 procente. Astfel, sondajul IMAS efectuat intre 29 noiembrie si 5 decembrie arata ca Adrian Nastase intruneste 57 la suta din optiunile electoratului, iar Traian Basescu 43 la suta. In sondajul Metro Media Transilvania, candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR se afla la o distanta de 12 procente de cel al Aliantei PNL-PD, Adrian Nastase obtinind 56 la suta fata de 44 la suta cu cit a fost creditat Traian Basescu.

Cum se va vota duminica, 12 decembrie? Oricit ar fi de riscant un raspuns ferm la aceasta intrebare citeva elemente se impun a fi luate in calcul. Astfel, analistii politici, plecind de la cele petrecute la alegerile anterioare, apreciaza ca, in turul doi al scrutinului prezidential, alegatorii candidatilor care au obtinut scoruri mici in primul tur se prezinta, de regula, in numar mic la vot, fie pentru ca nu mai au o miza foarte mare, fie ca urmare a dezamagiri fata de scorul obtinut de favoritii lor pentru functia suprema in stat. In aceste conditii, in stabilirea rezultatului alegerilor de duminica, 12 decembrie, optiunile electoratului maghiar si cel al lui Corneliu Vadim Tudor capata o importanta speciala.

Este important de precizat ca mesajul pe care Marko Bela l-a adresat public celor care in primul tur de scrutin i-au acordat votul a fost de sustinere in turul II a candidatului Uniunii Nationale PSD+PUR. Desigur, indemnul a venit in urma deciziei din aceasta saptamina a UDMR de a participa la realizarea unei aliante cu Uniunea Nationala PSD+PUR in vederea formarii unei majoritati parlamentare, a negocierii unui program de guvernare si a alcatuirii noului Executiv. Apropiatii Aliantei D.A. s-au grabit insa sa acrediteze ideea ca UDMR joaca la doua capete si ca va inclina balanta inspre coalitia al carei candidat va cistiga prezidentialele. Este greu de crezut ca liderii UDMR vor trece cu vederea faptul ca Alianta PNL-PD nu i-a invitat niciodata la discutii, nici formale, nici informale pe aceasta tema, iar optiunea lor a devenit acum explicita si publica.

Pe de alta parte, si fara a amesteca lucrurile, trebuie precizat ca si in cazul in care liderul Aliantei D.A. va cistiga, prin absurd, alegerile prezidentiale, nu are cum sa-l desemneze ca sef al Executivului pe Calin Popescu Tariceanu. Prevederile constitutionale arata ca presedintele investit trebuie sa numeasca un candidat la functia de prim-ministru din partidul sau partidele care asigura majoritatea parlamentara. Sperantele lui Traian Basescu se dovedesc desertaciuni si din aceasta perspectiva, in conditiile in care PSD+PUR si UDMR, cu sprijinul si sustinerea minoritatilor nationale, altele decit cea maghiara, pot considera aceasta majoritate ca si infaptuita.

Revenind la scrutinul de duminica, este imposibil de crezut ca Traian Basescu poate miza, in bloc, pe voturile peremistilor. Multi dintre acestia nu vor raspunde indemnurilor, chiar si mascate ale lui Corneliu Vadim Tudor pe care unii lideri marcanti ai PRM au pus la cale sa-l debarce din fruntea partidului, riscind, astfel, scindarea formatiunii politice. Nu in ultimul rind, Adrian Nastase ar putea beneficia de voturile liberalilor nemultumiti de marginalizarea partidului lor de catre Traian Basescu, intr-o cursa electorala pe care acesta a dus-o aproape de unul singur. Din motive aproape similare, numerosi democrati cu influenta in teritoriu ar putea milita pentru sanctionarea la urne a sefului lor, pentru numeroasele atitudini dictatoriale si pentru inconsecventele sale de ordin doctrinar.