Presa romaneasca trebuie sa intre intr-o era noua. Nu este o directiva venita de la Bruxelles, o conditie pentru aderarea Romaniei la UE. Nu vine nici de la Londra, nici de la Washington. Ea vine de pe colina inalta a Cotrocenilor, sub forma de “propunere“, ce-i drept. Radiografia pe care o face presei romanesti unul dintre consilierii prezidentiali, el insusi fost ziarist, este parca o addenda la Infernul lui Dante: o cloaca mizerabila, o “serparie de interese“. Din spusele lui Claudiu Saftoiu, insirate intr-un editorial publicat in “Jurnalul national“, poti trage concluzia ca n-a fost si nu este ziarist care sa nu fi fost cumparat, mituit - direct sau indirect - si care sa nu fi trait in “subteranele“ presei.
Atacul prezidential direct la adresa presei romanesti de pana acum este facut de un fost ziarist, care a mancat si el o paine neagra in aceasta meserie, chiar daca nu in subteranele ei. Saftoiu acuza presa ca s-a lasat corupta, “cumparata, controlata, santajata ori amenintata“ de politicienii aflati la putere. Nici macar o vorbulita despre jurnalistii verticali, care au atacat insistent PSD, sustinand astfel inclusiv partidul pe care l-a condus actualul sef al lui Claudiu Saftoiu. Poti trage concluzia ca si acestia traiau in “subteranele“ presei. Pentru Saftoiu, “intamplarile din aceste zile de pe piata media sunt primele efecte ale schimbarilor profunde, menite sa duca la modernizarea institutionala a societatii romanesti“. Schimbari provocate, cum altfel, de actuala putere, care vrea o altfel de presa. O presa, spune Saftoiu, care sa traiasca pe picioarele ei, fara publicitate guvernamentala si fara subsidii de la consiliile locale. De parca, pana acum, presa romaneasca - “intr-o majoritate coplesitoare“ - a trait numai si numai din mila guvernantilor si spaga politicienilor. O viziune prezidentiala bolnava si inacceptabila, dar curat partizana.
Saftoiu nu se sfieste sa lanseze si un avertisment, daca nu chiar o amenintare. “Nu va mai fi asa!“ Ca pana acum, adica. El vrea sa spuna ca “mogulii de presa“, care “inca fac si desfac discursul politic si public“, vor disparea, ca la un semn, din societatea romaneasca. Cine sa fie acesti “moguli“, carora li se canta prohodul? Patronii din presa, in nici un caz, fiindca fac ce vor cu banii lor. Ei ar putea sa dispara doar daca Puterea ii strange cu usa ca sa-si ia lumea in cap sau drumul “subteranelor“ de la Jilava. Raman, atunci, liderii de opinie si ziaristii pur-sange. In acest caz, “previziunea“ prezidentiala capata conotatii diavolesti si nu despre “descuscrirea presei romanesti de politica“ trebuia sa ne povesteasca Saftoiu.