Traficul de influenta reprezinta primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, savarsite de catre o persoana (...) functionar pentru a-l determina sa faca ori sa nu faca un act ce intra in atributiile sale de serviciu. Aceasta este definitia traficului de influenta, iar actul in sine se pedepseste specific in fiecare tara din lume. Interpretand un recent articol din presa centrala cu privire la fostul ambasador al SUA la Bucuresti, Jack D. Crouch II, si asa-zisul lobby pe care l-a realizat pe langa autoritatile romanesti in vederea semnarii unor documente de care depindea continuarea unor contracte dintre statul roman si firme americane, putem spune ca domnul Crouch II si-a cam suprapus actiunile peste definitia data mai sus.
Potrivit unor surse din Ministerul Roman al Afacerilor Externe, “pentru un ambasador este chiar de dorit sa tina contactul cu autoritatile din tara in care este acreditat, sa urmareasca derularea contractelor dintre firmele din tara lui de origine si partenerii tarii in care isi desfasoara activitatea, sa faca lobby pentru bunul mers al acestor activitati economice“. Asadar, totul ar fi ramas doar in limitele unui lobby diplomatic daca ambasadorul Crouch II s-ar fi interesat doar de bunul mers al unor contracte, insa demersurile sale nu s-au oprit aici, ci a cerut “insistent“ semnarea unor documente care influentau derularea ulterioara a acelor contracte.
Sigur ca nu dorim sa facem o analiza in ceea ce priveste frontiera pana la care un demers diplomatic poate fi considerat lobby, iar dupa aceasta demersul se poate transforma in trafic de influenta. Chiar si legislatia romaneasca, din pacate, nu delimiteaza perfect cele noua notiuni, ceea ce a condus de multe ori la abordari penale pentru cei care au intreprins doar lobby, si nu s-au luat in considerare adevaratele fenomene de trafic de influenta. De aceea, in opinia unor reprezentanti ai mediului de afaceri romanesc trebuie ca aceste probleme sa fie clar delimitate, pentru a nu se mai repeta o astfel de interventie, mai ales din partea unui diplomat, interventie care poate dauna chiar mediului concurential de la noi din tara.