Este bine stiut ca unii din elevi, in special cei de liceu, chiulesc de la ore si stau la cite un pahar cu alcool si o tigara in crismele aparute cu mare ingaduinta pe linga unitatile de invatamint. Cu toate acestea, controlul organizat de Politie impreuna cu inspectori ai Inspectoratului Scolar Judetean in urma cu citeva zile nu a gasit nici un elev in aceasta postura. Cauza, spun politistii, e simpla: inspectorii au anuntat conducerile liceelor care, la rindul lor, au comunicat vestea profesorilor care au spus-o elevilor. La un liceu profesorii au cerut explicit elevilor, in timpul orelor, ca, daca au de gind sa chiuleasca, sa nu mearga la circiumi ca vin politistii. La un alt liceu, tot pentru a-si avertiza elevii, profesorii au scris pe tabla ora si scopul raidului politiei. Consecinta a fost ca politistii, insotiti de inspectorii ISJ, n-au gasit nici un elev la crisme. Motivatia este de-a dreptul puerila, vezi bine, liceele trebuie sa iasa "bine " dupa un astfel de control si, oficial, sa nu aiba elevi problema cu toate ca in fapt ii au, unelele chiar din belsug.
Apucatura de a nega realitatea este, fara indoiala, o tara de pe vremea comunistilor cind cu totii sustineam ca lucrurile merg bine cind de fapt stateau taman pe dos. A fost nevoie de o revolta populara, de morti si raniti, pentru a capata dreptul de a spune adevarul. Ori daca elevii invata chiar de la cei care ar trebui sa-i educe ca minciuna este pusa la rang de cinste si doar aparentele oficiale conteaza, atunci este greu de crezut ca se va mai putea face ceva bun, vreodata, in Botosani.
Paradoxal, cadrele didactice care au povestit elevilor despre raidul politiei nu si-au facut nici macar lor vreun mare bine. Periodic relatam despre profesori injurati in gura mare in clase, de elevi care le-ar putea fi copii. Sau despre profesoare agresate, ingrozite sa-si mai tina orele. Protejind aceasta - din fericire - minoritate inca, de elevi problema, ii incurajeaza de fapt sa faca la fel, pentru ca nu patesc nimic. Ii indeamna si pe altii sa chiuleasca, sa bea alcool, sa fumeze, sa injure pentru ca, vezi bine, ii pazeste chiar profesorul care vrea sa ia vreun calificativ bun in urma vreunui control. Mentalitatea aceasta paguboasa in fapt pentru noi si copiii nostri este cu prisosinta incurajata de frecventele schimbari de sefi, cu ciolanari politici nepregatiti si nepriceputi.
In mod normal, intr-o tara normala, proaspatul inspector sef Horia Negrescu, pentru a arata ca meritul sau in a ocupa o astfel de functie nu este doar faptul ca plateste cotizatie la PNL, ar fi trebuit sa-i sanctioneze pe inspectorii implicati in razie si pe profesorii turnatori. Sau sa-si dea demisia, considerindu-se incapabil de a stavili un fenomen atit de grav - chiulul de la ore si betivaneala prin crisme - din rindurile elevilor. Cu toate acestea, umbla zvonul ca chiar el a fost cel care a dat dezlegare la informarea elevilor privitor la raidul politiei, caz in care, daca e adevarat, orice comentariu devine de prisos si devine evident ca va fi nevoie de inca o revolta, a parintilor infuriati, pentru a alunga aceasta gasca de farsori.