Inainte de ‘89, stiam ca Securitatea ne asculta telefoanele. Poate ca nu pe ale toti romanilor, cum a circulat un zvon prin anii ‘90, dar cei cu functii importante, membrii de partid, jurnalistii, sau aceia care constituiau un pericol pentru regimul dictatorial erau in mod cert ascultati. Au venit schimbarile din ‘89, fosta Securitate represiva si-a transformat imaginea, nu neaparat naravurile totusi, la 18 ani de la asa-zisa Revolutie, aflam cu stupoare ca exista, astazi, multe servicii secrete si organisme care ne pot asculta telefoanele. Mai mult, romanii sunt instiintati ca exista chiar si grupari sau servicii secrete, nu neaparat ale statului care pot asculta in voie orice fel de convorbiri. Adica, oricine are bani sa cumpere tehnologia necesara ascultarii telefoanelor mobile si fixe poate sa stea pe firul oricarei convorbiri si sa utilizeze informatia asa cum vrea.
Chiar Serviciul Roman de Informatii (SRI) recunoaste ca exista firme "care au fel si fel de activitati", in spatele carora se ascunde interceptarea ilegala. Mai mult, cei de la SRI stiu si la ce sunt folosite interceptarile, in activitati economice si pentru activitati de santaj, inclusiv la adresa unor personalitati publice.
Ceea ce este interesant este faptul ca noile date privind interceptarile ilegale au aparut odata cu audierile reprezentantilor SRI si SIE din Comisia Juridica a Senatului, privind infiintarea Autoritatii Nationale de Interceptare. Altfel spus, SRI si SIE stiau foarte bine de firmele care pot si chiar asculta telefoanele, dar nu au suflat o vorba pana acum. Mai mult, cei de la SRI spun ca pot si preveni interceptarile ilegale si ca au posibilitati tehnice sa realizeze acest lucru. Atunci, se naste intrebarea. De ce n-ati facut-o domnilor pana acum? Cati smecheri de prin nu stiu ce firme de protectie si paza sau de detectivi ne-au violat intimitatea convorbirilor pana in prezent? Poate sa dea cineva un exemplu de prindere sau condamnare a unor asemenea indivizi? Bineinteles ca nu, iar pana vom avea un asemenea caz, romani vorbiti linistiti, autoritatile vegheaza la telefonul dumneavoastra!