In PSD, apele se tulbura. Si linistea pe care o constatam in ultima vreme este aparenta. De fapt, continua aici, inca de la congresul din aprilie 2005, un razboi al pozitiilor. Ion Iliescu si fidelii lui nu s-au resemnat niciodata cu pierderea sefiei. Interesant a fost parcursul lui Adrian Nastase. El a reusit sa se salveze la congres, castigand postul nr. 2 in partid, presedinte executiv. Chiar a incercat sa se impuna ca nr. 1, peste capul lui Geoana. A avut un succes incontestabil, reusind sa ia presedintia Camerei Deputatilor, si lucrurile pentru el pareau rezolvate. Iliescu fusese sacrificat, dar Nastase a reusit sa nu achite nota de plata pentru pierderea campaniei prezidentiale si a guvernului. Apoi, lucrurile pentru el s-au incurcat o data cu afacerea casei din strada Zambaccian si cu afacerea matusa Tamara. S-a spus ca informatiile veneau la presa din interiorul PSD. Si ar fi fost menite sa transeze in favoarea lui Geoana disputa pentru putere in partid. Cert este ca adversarii sai din partid au gasit un prilej potrivit sa se debaraseze de el. A pierdut si presedintia Camerei, si pozitia din PSD. Presa a jucat si ea un rol important, nelasand subiectul acesta sa iasa de pe prima pagina multa vreme. In fata reactiei de oprobriu a opiniei publice, PSD, dupa multe tensiuni interne, a suspendat sprijinul politic pentru Nastase - dupa ce intai l-a suspendat. Azi, Nastase, ex-presedinte PSD ales in unanimitate in 2000, ex-prim-ministru patru ani, este un simplu deputat, membru PSD, invitat frecvent la DNA sa dea explicatii. Din cand in cand amenintat de niste filiale si lideri locali cu excluderea. Atunci apar alte zvonuri, in contrapartida, ca Nastase pleaca la partidul lui Dan Voiculescu, si lucrurile se calmeaza.
Ion Iliescu. Si el a facut propriul lui joc. Dupa pierderea cursei in favoarea lui Geoana, o vreme a criticat partidul, noua sa conducere, a facut gesturi de disidenta. S-a vorbit despre retragerea lui din partid si crearea altui partid "socialist" din care sa faca parte cei nemultumiti, din vechea garda PSD. Argumentul a fost popularitatea inca importanta a lui Iliescu. Intrebarea daca Iliescu rupe sau nu partidul a fost, dupa congres, cea mai importanta. Triunghiul Geoana - Nastase - Mitrea a reusit sa salveze situatia, Iliescu a renuntat la acest gand. A revenit, a trecut la un discurs pozitiv, pentru ca alt plan i s-a parut mai bun. A propus crearea unui "Pol social", o coalitie a fortelor de stanga in care Ion Iliescu ar fi fost liderul, PSD fiind "parte" in aceasta formatiune. Iliescu parea convins de reusita ideii, dar ea a fost respinsa de conducerea PSD. Si azi nu se mai vorbeste despre acest plan. Iliescu nu s-a resemnat, cum au crezut unii, a schimbat tactica: a trecut la lupta in interior. Ideea este sa se faca un congres extraordinar pana la sfarsitul anului. Candidatul sau la sefia partidului nu este Geoana, "prostanacul" de altadata, cum l-a taxat, si cel care l-a invins, ci Sorin Oprescu. El insusi ar deveni presedinte onorific al partidului si - ceea ce este pentru el cel mai important - rolul sau in culisele partidului ar creste simtitor.
Mircea Geoana are de confruntat o nemultumire difuza in partid impotriva lui. Zona unde el nu reuseste sa convinga este caderea masiva in sondaje. PSD este azi in toate sondajele de opinie publica, indiferent de agentie, undeva la 20%. Asta inseamna o pierdere de 13 procente intr-un an si jumatate. Geoana are o disperata nevoie sa surmonteze acest handicap daca vrea ca la congresul anuntat sambata sa ramana lider. Problema lui este ca orice scandal de presa "PSD", chiar legat de rivali, se rasfrange asupra partidului, si apoi i se sparge in cap. Mai raman doua "enigme" - sa le zicem - grupul de la Cluj si Miron Mitrea, jucatori puternici pe piata PSD. Voi trata subiectul in alt articol. Vom avea multe prilejuri sa o facem de acum pana in decembrie. In PSD se aude zanganit de arme.