Ma pregateam sa scriu un articol inspirat de un titlu din Cosbuc, "Toti, Doamne, si toti trei", despre cei trei liberali dornici sa revina la conducerea partidului, Mona Musca, Theodor Stolojan si Valeriu Stoica. Am ramas la titlu, dar i-am lasat pe liberali, ca sa ma ocup de alti trei Doamne si toti trei, Timofte, Fulga, Ardelean. Aici e vorba de ditamai sefii de servicii de informatii. Povestea cu Musca, Stolojan, Stoica a trecut. Mass-media au uitat repede despre ce era vorba. Orice minune tine trei zile, pentru ca a aparut joi bomba asta de presa si nimeni nu s-a mai ocupat in week-end de liberali si de dramoletele lor telenovelistice. Disparitia lui Hayssam a cazut ca o bomba. Romania s-a facut de ras, macar in tabara celor care combat terorismul. Situatia e grava daca presedintele a decis sa decapiteze serviciile. Cei trei au fost somati joi dimineata sa se predea. Ceea ce au si facut dupa-amiaza cu spirit de disciplina. Erau oameni aflati de multa vreme la sefie. Au lasat urme serioase in servicii. Si-au pus intre timp oamenii lor in posturile strategice. Au facut epoca. S-au implicat in multe povesti, scandaluri, crize. Cunosc dosarele multor afaceri, ca si biografiile en-detail ale multor personaje influente, politicieni, ca si ale multor protagonisti din zona economico-financiara. Nu ii plang, gratie informatiilor pe care le detin vor avea multa treaba si de acum incolo. Vor fi folositi drept consultanti si experti de multe "cercuri de interese", vorba lui Basescu.
Sigur, orice am zice ramane problema disparitiei lui Hayssam, care a adus intrealtele si demisia procurorului general Ilie Botos. Pana la urma, Hayssam, mare comediant, vaicarindu-se, dandu-se bolnav, facand pe inocentul, le-a venit de hac la toti cei care s-au ocupat de el in istoria cu jurnalistii rapiti, de anul trecut. Acum se cauta un vinovat. E nevoie de unul ca sa iasa Basescu cu fata curata. In fond, cei demisionati sunt protejatii lui, copii de suflet, pentru care a provocat nu stiu cate controverse si crize. S-a lasat hartuit de presa, de politicieni etc. Deocamdata, cei vizati arunca frenetic pisica peste gard, la vecin. Se pare ca nimeni nu avea raspunderi in monitorizarea "marelui terorist international". Omul clocea fuga de mult, si nimeni din cei platiti sa nu scape ipochimenul de sub observatie nu a prins de veste... Nimic nou. Si altii s-au facut nevazuti, de la Priplata la Bivolaru, Popa/FNI, Tcaciuc, pe langa multi altii. Asemenea infractori devin la un moment dat periculosi prin tot ce stiu despre diversi si sunt facuti scapati de cei care ar avea de patimit daca tipii vorbesc. Cum asa, sa scape Hayssam? Ce tara e asta? Mi se pare o nebunie, ireal. In tara in care se asculta in draci telefoanele, in care serviciile isi baga coada peste tot, in care dam peste agenti acoperiti in presa, in afaceri, intre politicieni si diplomati, in armata, un Hayssam dispare, iar serviciile nu stiu nimic. Baietii aia care combat terorismul la Bucuresti unde au fost? Cine crede ca omul a disparut, asa hocus-pocus! Aici, unde nu zboara musca fara sa se afle... Hayssam scapa ca intr-o poveste spusa de Seherezada! Sa i-o spui lui mutu'! Logica ne spune ca aici sunt amestecati agenti ai serviciilor speciale care au colaborat strans in anii ‘90 cu Hayssam in afaceri si alte istorii. Sau vechii lui amici de pe vremea cand conlucra cu Securitatea lui Ceausescu. Ancheta pe aici ar trebui sa caute complicitati.
Intrebarea mea este ce credibilitate mai au serviciile daca pot comite asemenea gogomanii? Cat e de pazita informativ tara? Ce calitate au informatiile care ajung pe masa lui Basescu si a ministrilor? Eu nici nu as mai citi rapoartele lor pana cand nu s-ar reforma pana in radacina aceste servicii de butaforie. Bune sa se dea mari la Basescu si la alti demnitari ca sa isi tina posturile. E momentul, dupa acest soc, sa se treaca la o reforma reala a serviciilor. Asta ar fi concluzia. Daca nici acum, atunci cand...