Acum cativa ani era la moda prezicerea de cutremure. Aparea unul la televizor si zicea ca vine apocalipsul. Daca avea si un aer de savant nebun si neinteles, cu atat mai bine. Era mai crezut. Pretindea ca a facut nu stiu ce socoteli, ca are nu stiu ce semne ceresti. Si ca in data de, la ora cutare, va veni nenorocirea, de gradul X pe scara Richter. Lumea se uita halucinata la televizor, incepeau comentariile. Prostimea se repezea in magazine sa faca provizii, se luau masuri de prevedere. Audienta crestea extraordinar. Cutremurele alea anuntate in prime time nu au venit, dar destui smecheri au facut multe parale. Si presa a trait bine. Tirajele au crescut "simtitor", ca sa zic asa. Presa avea un subiect baban de mestecat. Lumea, fricoasa, ciulea urechile (mai stii?!...). Cumpara ziare in zori, iar seara se aseza in fata televizorului sa vada ce mai e nou cu cutremurul... Vine sau nu vine? Bisericile erau pline de speriati care se rugau sa nu vina, si daca vine totusi, sa nu moara nimeni dintre ai lor... Moda prezicerilor catastrofale a cam trecut. Vizionarii, savantii de ocazie s-au potolit, sau nu mai au ascultare. Cert este ca au disparut din peisaj.
Si totusi, neamule, cutremurul vine. Dar e de alta natura. Agitatul spatiu public romanesc, mereu dispus la crize, scandaluri si afaceri zgomotoase care se lasa cu mascati, avocati zbierand in camere TV in direct, tribunale, politie, abia acum va exploda. Urmeaza un cutremur de gradul noua. De ce, cum? Cateva liste cu informatori ai Securitatii sunt pregatite gata sa iasa la vedere. In vizor, politicieni cunoscuti si jurnalisti celebri. Listele umbla prin redactii, se anunta la telefon, sunt comentate prin cafenele. Sunt vehiculate nume foarte grele de prin toate partidele, parlamentari veterani, sefi de partid, insi foarte vocali prin politichie. Dar si moralizatori de profesie, pastori ai neamului, sfatuitori experti in miscarile aerului. Dar si jurnalisti care ne-au pisat de mii de ori in articolele lor cu sentimentele lor democratice, anti-securistice, si ne-au turnat baliverne despre libertate, cinste, onestitate, servirea publicului. Si cand colo ei dadeau bine mersi cu subsemnatul la Securitate turnandu-si prietenii, rudele, colegii. Halal morala. Prin multimea numelor foarte cunoscute publicului, evenimentul va produce un soc, vasazica un cutremur. Multe capete vor cadea. Comentariile se vor tine lant. Mass-media vor avea un subiect fierbinte de dezbatut. Sa te tii, nene!!!...
CSAT-ul, sub mana lui Basescu, a zis sa se desecretizeze toate dosarele. Perfect, bravo Basescu. Au venit apoi politicieni, prin parlament, sa zica: stai sa vezi c-o fi si-o imparti. Nu sunt prea fericiti de idee, fireste. Informatori pe acolo cata frunza si iarba... Liberalii, in schimb, au zis OK, mergem la taiere. Si s-au prezentat frumusel la CNSAS cu lista a peste o suta dintre ei, numai sefi, se intelege, sa fie verificati. Au amenintat ca aceia care vor fi gasiti ca au fost turnatori vor pierde sprijinul politic. PD-ul zice niet, sub pretext ca nu a avut turnatori in randurile lui, si nu vor imita gestul facut de PNL. Astia vorbesc serios, dar fara probe. Eu zic ca au niste baieti cu ochi verzi, si chiar la varful partidului. Sa ma contrazica, dar cu acte de la CNSAS, nu pe vorbe. PSD, PRM, UDMR fac pe mortii in papusoi. Tac chitic. Stiu ele ce stiu. Nu vor sa fie verificati oamenii lor. Printre lideri sunt destui suspecti de colaborare cu Securitatea. S-ar face gol in jur daca ar aparea numele lor.
Cum necum, listele sunt pregatite si circula te miri cum. CNSAS inca nu le-a dat publicitatii, nici macar nu le-a discutat in sedinta. Intre timp destui barosani fac presiuni, pe unde pot - si in presa - ca sa se musamalizeze afacerea. Sa nu se discute chestiunea. Nu cred ca mai poate fi oprita. Cu sau fara decizia CNSAS, presa le va face cunoscute. Si sa te tii cutremur. Va fi ca intr-o popicarie cand bila loveste in plin. E sigur, cateva celebritati politico-mediatice nu dorm.