Saptamana trecuta Colegiul National al Medicilor a avut de ales intre a lua masuri mai dure impotriva medicilor banuiti de malpraxis sau a lasa lucrurile asa cum erau. Un eminent medic a propus ca de acum inainte colegii suspectati de malpraxis sa fie suspendati pana cand se va incheia ancheta asupra culpei de care sunt acuzati. Initiativa avea un mare impact mai ales asupra populatiei deoarece se presupunea ca persoana acuzata ca a cauzat moartea/invaliditatea/suferinte grave unui pacient sa nu mai fie lasata sa se apropie de alti pacienti carora sa le faca rau. Aceasta ar fi fost un tip de abordare poate populista, care ar fi crescut intr-un fel gradul de incredere si de respect in casta medicala. Numai ca propunerea nu a fost deloc acceptata. Motivatia a fost simpla: ar fi fost incalcata prezumtia de nevinovatie de care nu poate sa nu beneficieze vreo persoana, indiferent de profesie si categorie sociala.

Pana aici corect. Nu poti sa obligi un om, care poate nu a facut nimic rau, sa stea luni de zile sau ani "pe tusa", sa nu-si poata exercita profesia, pentru ca la sfarsit rezultatul care l-ar exonera sa nu mai aiba practic vreo valoare deoarece in ochii tuturor el va ramane "suspendat pentru...". Dar ce te faci cand este vorba despre un vinovat? Ce-i drept, cam greu instantele colegiilor medicale se pronunta asupra acestui verdict. Dar, daca totusi acuzatul este un "vinovat", care pana acum nu a mai fost vreodata acuzat? Ce se intampla atunci? Oare nu era mai bine ca acest personaj sa stea departe de potentialele sale victime? I s-ar incalca prezumtia de nevinovatie. Corect. Dar ce facem cu pacientii carora poate li se incalca dreptul la viata? Pe ei cine ii apara?

Intre etica si realitate au fost intotdeauna prapastii create de tone de ipoteze, prevederi legale s.a.m.d. Iar ceea ce s-a intamplat la Colegiul Medicilor demonstreaza inca o data ca intre respectarea unui principiu, cum este cel al prezumtiei de nevinovatie, si viata, mai degraba supravietuire, va avea mereu castig de cauza principiul, si nu realitatea.