Presedintele Basescu s-a specializat in a arunca poporului cite o declaratie, dupa care sta pe margine si se distreaza probabil de valurile pe care le-a facut. Asa stau lucrurile si cu referendumul pentru parlament unicameral. Am intrebat oamenii si absolut toti sint indignati de activitatea parlamentarilor si de banii cheltuiti pe asta. Majoritatea covirsitoare spune ca parlamentari mai slabi ca guvernarea asta nu au fost niciodata. E drept ca asta e o zicere care se repeta la patru ani din ‘89 incoace, dar parca motive ca in mandatul asta nu au fost niciodata asa de multe.
Este evident ca parlamentari sint prea multi in Romania. Iar din cauza circului din Parlamentul zilelor noastre, nu se mai aude vocea specialistilor care spun ca tara noastra nu are asa mare traditie democratica incit sa aiba o singura camera, ci doua, dar cu mai putina lume. Ce mai scapa o camera corecteaza cealalta si tot asa. Botosaniului de exemplu i-ar sta bine cu trei deputati, in loc de sapte si cu un senator, in loc de trei.
Dar cum spuneam asta nu mai conteaza cind vedem de exemplu mutarea senatorilor in noua cladire a Senatului. Mutarea a costat 800 de miliarde de lei si acum stau alesii nostri intr-o cladire in care ploua prin acoperis, la care nu merge sistemul electronic de vot, Internetul merge doar la jumatate de sala iar piesele de mobilier au inceput deja sa se strice dupa citeva zile de activitate. Nicolae Vacaroiu, presedintele in schimbare al Senatului, statea acum doua zile de vorba cu nu stiu ce diplomat, in timp ce ii picura apa din tavan exact linga birou, iar unii senatori stateau in sala cu umbrelele deschise.
Fostul secretar general al Senatului, pesedist, a fost schimbat tocmai pentru cheltuielile uriase, pentru acordarea de contracte cu licitatii ciudate si altele asemenea. Noul secretar este un anume domn Vasiliu, democrat de profesie, sub a carui obladuire ploua acum in Senat. Nu l-am auzit sa spuna ceva despre banii cheltuiti aiurea, despre lucrarile sub orice critica si altele asemenea. Si prin tara au inceput sa apara iar contractele pe prietenie, din acelasi motiv, ca banii sint la fel de frumosi pe vremea dreptatii si adevarului ca pe vremea pesedistilor, care erau saraci si cinstiti.
Iar dupa curentul asta de antiparlamentarism, care nu este cauzat de Basescu, el doar l-a speculat, la referendumul promis de presedinte vom vota un parlament unicameral. Parlamentarii vor fi la fel, ca nu se schimba ei de la o zi la alta, si daca va fi o singura camera. Guvernul va fi la fel de neputincios si de nehotarit, ca vad ca nici asta nu se schimba. Si atunci cine o sa-l mai contrazica pe Basescu (sau pe viitorul presedinte) cind ne va propune o republica prezidentiala, unde presedintele va avea puteri mai mari, ca sa poata sa faca ordine in tara?