Privind de pe margine, deloc indiferenti, la viitura de laturi din viroaga politicii bastinase, ne dam seama ca dintotdeauna pilda cea rea o dau oamenii mari, adica cei aflati vremelnic in fruntea bucatelor.
Asa a iesit la suprafata, din valurile negre ale ultimelor zile de mizerie nationala, si cadavrul Directiei Generale Anticoruptie din cadrul ministerului condus de pedistul Vasile Blaga. Un ministru caruia pana mai ieri, unii erau gata-gata sa-i ridice o statuie, bineinteles din marmura a-ntaia de la firmele colegului Videanu, pentru meritele sale inegalabile privind eliminarea buclucaselor stegulete ale integrarii de la capitolul "Justitie si Afaceri Interne". Nimic mai nelalocul lui.
Dupa cele auzite in ultimele zile, ne dam inca o data seama cat de inselatoare este masca de sfant pe care si-o pun pe chipul lor had majoritatea ocarmuitorilor de ocazie ai acestor triste timpuri. Nu s-a schimbat nimic, de la "Bravul soldat Sveik" al lui Jaroslav Hasek, pana la parsivul comisar, chestor sau general, pusi pe capatuiala, din ograda lui Blaga. Acea constatare a eroului de odinioara al lecturilor noastre isi pastreaza nealterata actualitatea: "Suparator este faptul ca astazi nu mai e nici o posibilitate sa deosebesti un om cinstit de o secatura." Lucru demonstrat, cu varf si-ndesat, de recenta demisie, "din motive profesionale", a procurorului Marian Santion din functia de sef al debilei Directii Generale Anticoruptie din Ministerul Administratiei si Internelor.
Care sa fie acele misterioase "motive profesionale"? Evident, incercarile de intimidare a celui care a indraznit sa ajunga cu anchetele pana la varful ministerului condus de infailibilul Blaga, prin trimiterea pe capul lui a unor echipe de control coordonate tocmai de catre cei verificati pentru acte de coruptie. Un comportament greu de acceptat, intrucat, vezi Doamne, s-ar fi sifonat serios imaginea de mare tamaduitor cu "anticoruptionale" de fabricatie proprie ale faimosului ministru de interne, salvatorul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.
Originalul sau tratament ar fi ramas anonim, daca nu am fi aflat terapia de soc la care si-a supus subalternii intr-o sedinta a Colegiului de Conducere al ministerului, din 27 noiembrie 2006. Pentru inceput l-a lasat pe chestorul principal Anghel Andreescu sa procedeze la o anestezie in masa: "Am spus despre permise, cum se dau bani. Ca au venit la mine doua cadre care mi-au cerut sa le imprumut, pentru ca, la fiecare examen, le luau cate 100 de euro. Si am facut ceva pana acum la permise?" Apoi, a urmat lectia de hipnotism profesionist a maestrului, in cateva episoade: 1) "De la 1 decembrie intra in vigoare noul Cod Rutier, iar posibilitatile de spaga sunt nemasurate in momentul acesta, asa cum i-am spus domnului Fatuloiu. Ca acum taiem din nou chitante. In fine, prostii, prostii. Posibilitati de frauda sunt cat incape." 2) "Prea va plimbati prin lume cate zece. Mergeti si voi cate doi, cand mai mergeti la diferite intalniri, nu echipe. Cate o echipa de fotbal mergeti de prin China pana la Monte Carlo... Ca nici eu nu iau decat minimul necesar cand ma duc intr-o delegatie." 3) "Ministerul Administratiei si Internelor este singurul minister din Guvernul Romaniei care isi face ordine in structuri..., cel mai corupt minister fiind cel al Justitiei..."
Dupa astfel de aprecieri la... obiect si la subiect, nu mai este necesara nici un fel de informatie spre a intelege substratul demisiei procurorului Santion si toate cele cate se petrec prin "internele" din judete, despre care s-au scris rauri de dezvaluiri, neluate in seama. Directia Generala Anticoruptie din MAI s-a nascut, ca si alte institutii surate, cu grave malformatii congenitale. Un argument zdrobitor: ingenioasa solutie a controlului reciproc a activitatii, in familie. Bilantul activitatii sale, la 15 luni de la infiintare, se reduce doar la statistici, sterile ori fictive - 1000 de investigatii anticoruptie, cu 2000 de invinuiti, din care 250 de sefi. Desigur, sefisori. Caci, in clipa cand au fost atinsi "sfincsii", imediat s-a pornit cutremurul. Iar prima victima a fost seful DGA.
Demisia acestuia, privita din exterior, putea fi considerata si o dezertare. Doar pana am intrat in posesia mostrelor de gandire si actiune ale conducerii ministerului. Sunt dovezi clare de complicitate, lipsa de vointa si neputinta. Toate, inclusiv stufoasa structura a Directiei Anticoruptie si a altor institutii ale statului, alimentandu-si trandavia, incompetenta si iresponsabilitatea din banul public. Nici la cele mai amarate si prapadite babe nu intalnesti asemenea vaicareli si bocete de inmormantare.
Astea-s "anticoruptionalele" lui Blaga. Niste facaturi ordinare. Bune doar de ametit spaga, cunoscuta si recunoscuta la cel mai inalt nivel ca fiind cea care face legea in minister. O traditie care, iata, nu numai ca se pastreaza de 17 ani, indiferent de numele si culoarea politica a titularului de protofoliu, dar a atins performante nemaiintalnite pe plan european.
Totusi, populatia acestei tari nu mai poate fi umilita la nesfarsit. Ajunge, destul, basta! Pe romaneste spus: demisia, domnule Blaga!.