Inca din primele zile ale anului 2005, dupa formarea Guvernului Coalitiei PD-PNL-PC-UDMR, a inceput sa fie fluturat pe sub nasul nostru spectrul alegerilor anticipate, promotorul acestora fiind, culmea, insusi Tarian Basescu, cel caruia i se datoreaza accederea la guvernare a celor din Alianta. Spun doar "a celor din Alianta" pentru ca, dupa cum bine se stie, PSD a obtinut un scor destul de bun la alegerile generale din 2004 si doar putin i-a trebuit sa fie cel mai tare. De-a lungul timpului UDMR si-a vazut de interesele sale, adica s-a dat cu Puterea, indiferent care a fost aceea, iar PUR (PC acum) oricum mersese la alegerile generale pe liste cu PSD-ul. Deci, daca Traian Basescu nu ar fi cistigat alegerile parlamentare, PD si PNL ar fi "zburdat" si acum in Opozitie.

Dupa ce timp de un an si jumatate ne-a tot pus pe jar cu acele anticipate, presedintele tuturor romanilor ne-a dat de inteles, acum citava vreme, ca nu vrea anticipate pentru ca nu ar da bine in fata celor din UE. Iata insa ca faptele si declaratiile unora dintre cei care ii fac jocul presedintelui ne pun iar pe ginduri. Cica in primavara, dupa ce scapam de teroarea unei eventuale piedici la aderare, musai trebuie sa organizam alegeri anticipate. De ce? Pentru ca PD (partidul de suflet al presedintelui) vrea sa guverneze alaturi de numai un partid. Daca e vorba de PNL... nu se stie. Dupa cum se prezinta lucrurile in relatia dintre Basescu si Tariceanu, nu poti sa nu te gindesti ca Alianta e pe duca. Sau... ar mai fi o varianta. Daca PNL isi schimba conducerea si acced in functii inalte oameni fideli lui Basescu, atunci... Si se vad iesirile la rampa ale trioului Musca-Stolojan-Stoica, numai ca nu se intrevede o criza majora in PNL.

Intre timp PSD promite reforma in partid, dar se misca precum melcul, PC e in criza dupa ce liderul sau a fost deconspirat ca avind un trecut patat, UDMR se lupta cu maghiarii care au opinii diferite de cele ale liderilor de la centru, PRM doarme in front, in timp ce oamenii din teritoriu apar ca implicati in tot felul de scandaluri, iar trecutul lui Vadim este cercetat de CNSAS...

Si atunci cine vrea anticipate? Becali? Gusa? Cine? Taranistii? Pai ei nu stiu daca si cine mai e membru de partid, iar discutiile pentru aliante, fuziuni sau Dumnezeu mai stie ce forme de asociere, au bagat toata lumea in ceata. Deci, repet: cine vrea alegeri anticipate? Romanul de rind, cel pe care prea putin il intereseaza cu cine vrea Basescu sa conduca tara?