Si presa (scrisa indeosebi) a incheiat luna de miere cu noua putere instalata in Romania. Simptomatica in acest sens este prima zi a acestei saptamini (luni, 7 februarie) cind aproape toate marile cotidiane nationale (Adevarul, Evenimentul Zilei, Jurnalul National, Ziua, Romania Libera, Cotidianul) au pus tunurile, la unison, pe presedintele Traian Basescu si pe guvernul Tariceanu. si au facut-o prin comentarii semnate de lideri de opinie consacrati, directori sau redactori sefi ai acestor ziare. Pentru ca opinia publica sa fie in cunostinta de cauza vom spicui ideile mai interesante din aceste comentarii acide.

in editorialul ziarului "Adevarul”, intitulat "Tupeu prezidential” si semnat de redactorul sef Cristian Tudor Popescu, este luata in vizor "politica de cadre feminine” a presedintelui Basescu, capitol in care mesajul prezidential este sfidator, de genul celui adoptat de fostul presedinte Emil Constantinescu in primele luni de mandat: "pe mine ma iubeste poporul si pot sa fac ceea ce vreau”. in acest sens se face referire la promovarea Ancai Boagiu succesoarea sa la Ministerul Transporturilor in anii 1999 - 2000 ("rar atita vulgaritate, neamprostie si agresivitate la un loc, ca in aceasta cata neagra”), Cristinei Pirvulescu, desemnata de PD pentru functia de ministru al Integrarii Europene ("blonda de la Primarie care n-a reusit, in ciuda fustitei sub care se aflau elemente de real interes, sa tina privirile parlamentarilor atintite doar in jos si nici sa le astupe urechile”), Mioarei Mantale ("prefectesa” de Bucuresti, "adoratoare a sa” care "pina acum s-a remarcat doar prin decolteuri”) si a avocatei Elena, numita vinerea trecuta consilier de stat la Cotroceni ("alta blonda” si "bomba sexy a Primariei Generale” cu care Basescu a fost imortalizat in timpul campaniei electorale la restaurantul "Golden Blitz”). Concluzia editorialistului este ca fisa postului de presedinte al Romaniei "nu prevede plantarea in diverse functii de stat a amicelor lui Basescu”. Cristian Tudor Popescu pune in discutie si popularitatea actualei puteri: "Popularitatea e pe cale sa-i faca mesa vilvoi d-lui Basescu. Daca ar judeca lucrurile la rece, ar constata ca procentele mari din sondaje, si ale lui, si ale guvernului, nu se justifica. Deocamdata, guvernul Tariceanu s-a remarcat prin gafe, pripeli si faulturi in propria echipa, consecinte ale evidentei lipse de experienta si omogenitate, iar dl. Basescu a facut niste vizite de protocol prin Est si la Londra, al caror folos ramine de vazut - presedintele Romaniei s-a dus in Anglia cu viza pe pasaport si tot cu ea s-a intors. increderea acordata de populatie se compune din exasperare, speranta si indepartare de un PSD zguduit de framintari interne. Genul acesta de capital politic cu cit e mai mare, cu atit e mai volatil - dupa ce angajamentele si termenele in relatiile cu FMI si UE ne vor stringe de git, dupa ce scumpirile vor lovi necrutator in aprilie, iar PSD se va alinia sub un Ion Iliescu care isi va umple rinjetul cu un cutit intre dinti, s-ar putea ca zicerile "colorate” ale lui Basescu sa amuze din ce in ce mai putina lume”.

in "comentariul zilei” din "Evenimentul Zilei”, intitulat "Traian Basescu pe centura” si semnat de Cornel Nistorescu, este analizata rabufnirea presedintelui Traian Basescu de joia trecuta impotriva parlamentarilor PD Lavinia sandru si Cozmin Gusa si a presedintelui Televiziunii Romane, Valentin Nicolau: "Adevarul este ca astfel de cuvinte grele n-au mai fost rostite de nici un presedinte al Romaniei. si de nici un rege. Ba, daca nu ma insel, nici premierii nostri mai mult sau mai putin culti n-au scapat propozitii stil Ferentari (exceptia o constituie fostul vecin de bloc al presedintelui Romaniei - rivalul sau politic, Adrian Nastase, serios preocupat de oua!). Asta ma face sa ma si tem. Ne paste o noua epoca lingvistica si comportamentala in politica! Traian Basescu risca sa aduca limbajul de pe vapor in saloanele prezidentiale si in disputele politice.Or, o asemenea contributie istorica ar putea deveni paguboasa si pentru el, si pentru noi ca alegatori”. Cornel Nistorescu il taxeaza pe Traian Basescu ca "n-avea nici dreptul sa se amestece in batalia pentru sefia partidului pe care abia l-a parasit”, cum a facut Ion Iliescu timp de doua legislaturi.

Discursul prezidential de joia trecuta este criticat si de Ion Cristoiu in comentariul publicat in "Jurnalul National” sub titlul "Un nou episod de telenovela cu Traian Basescu in rolul principal”: "Se impune cu atit mai mult aceasta abordare, cu cit prestatia de joi tradeaza un truc al politicianului Traian Basescu, folosit cu brio pina acum intr-o tara suferind de o evidenta slabiciune: paralizia in fata tupeului absolut. A folosit acest truc domnul cu pricina cind a izbucnit in plins, in direct si la o ora de virf, la capatiiul lui Theodor Stolojan. Juram ca in cursul noptii fostul candifat va fi subiectul unui anunt mortuar. Ca sa-l vedem azi, viu si nevatamat, vesel si vioi, servindu-l la masa, in ipostaza de ospatar politic, pe Traian Basescu. A folosit acest truc presedintele zis si ales si in martea dintre cele doua tururi, cind a cerut anularea primului tur pe motiv c-a fost fraudat. Au trecut de atunci doua luni. Mari si late. Traian Basescu a ajuns presedinte. Nu mai sufla o vorba despre fraudarea alegerilor. Trucul consta in ceea ce s-ar putea numi stirnirea unui scandal pentru a acoperi, cu galagia propusa, faptul ca el a intins mina si ti-a luat friptura din fata. Astfel, dupa ce ne-am amuzat de luarea telefoanelor, dupa ce ne-am enervat ca o femeie e facuta curva in direct, am tras linie si-am constatat ca Traian Basescu ne-a tras pe sfoara, jucind comedia insului pitoresc, gen Zaroni ajuns presedinte. Prestatia sa de telenovela agresiva a avut menirea de a impinge in plan secund lucrurile cu adevarat grave din acest proaspat scandal”.

Constatari si previziuni sumbre face si directorul "Cotidianului”, Robert Turcescu, in comentariul "O palma”: "Nici in cele mai pesimiste proiectii despre felul in care vor arata primele luni de guvernare ale Cabinetului Tariceanu nu mi-am inchipuit ca se va ajunge atit de rapid la situatia alarmanta a momentului politic actual. Cu riscul de a primi inca o serie de critici aspre din partea celor care m-ar dori mult mai solar si mai increzator in sansele de reusita ale noii guvernari, sint obligat de realitate sa ma declar profund dezamagit de modul in care inteleg sa lupte PNL, PD si Traian Basescu pentru schimbarile promise si atit de mult asteptate. O ceata groasa ridicata de petardele unor declaratii aiuritoare pentru electorat, dar in spatele carora se ascund jocuri politice precise sa faca uitata, pina la disparitie, nevoia de "gesturi portocalii” in actul guvernarii, colorind situatia in albastru... Nu vreau sa cobesc. Singura mea intentie este de a incerca sa le atrag atentia oamenilor de sub comanda lui Calin Popescu Tariceanu si Premierului insusi asupra faptului ca nu vor avea multe zile senine la guvernare. in consecinta, ar trebui sa profite la maximum de aceasta perioada, scurta, dar foarte buna, in care beneficiaza de o incredere foarte mare din partea electoratului, dar si de o relativa amorteala a tuturor partenerilor din coalitia de guvernamint, si sa lase deoparte jocurile politice, lupta pentru ocuparea unor pozitii de forta in propriile partide sau razbunarile pentru chinurile indurate patru ani in Opozitie... Numai ca, vazindu-l pe Presedinte cum arunca in continuare anateme si blagosloviri peste fostii colegi de partid si privind la dorinta de putere nemasurata a Premierului, ma chinuieste gustul unor iluzii amare”.

Atitudinea presedintelui Traian Basescu fata de Cozmin Gusa, care l-a ajutat substantial in campaniile pentru alegerile locale si generale , este criticata si de directorul ziarului "Ziua”, Sorin Rosca Stanescu, in editorialul "in asteptarea contraofensivei lui Gusa”. Presedintele Basescu si premierul Tariceanu sint criticati si de un alt comentator politic de la "Ziua”, Dan Pavel, in comentariul "invata Basescu si Tariceanu din greseli?”. Astfel, lui Basescu ii reproseaza ca "pare a fi cazut prada iluziei biologiste care ierarhizeaza meritele si calitatile oamenilor in functie de virsta, de generatie”. in ce-l priveste pe primul ministru, Dan Pavel arata ca "Tariceanu si noua conducere a PNL au sacrificat cu buna stiinta standardele si criteriile democratice interne ale partidului la recentul congres”.

Deosebit de caustica la adresa presedintelui Romaniei este Simona Popescu de la "Romania Libera”, in editorialul "Statuia lui Basescu”: "incalca din nou Constitutia anuntind pe cine doreste in fruntea PD. Felul in care a reactionat Traian Basescu este sub demnitatea unui presedinte. A convocat ziaristii la Cotroceni, la o intilnire pe tema rafuielii presedintelui cu diverse persoane! si apoi, de ce este atit de sensibil Basescu la criticile privind bunavointa sa fata de Iliescu, la care de altfel nu renunta? Un lucru e cert: prin felul in care a ajuns sa se comporte, deosebirea dintre fostul si actualul presedinte se estompeaza. in plus, se vorbeste din ce in ce mai mult ca Videanu si altii ca el ar dori, in locul fuziunii PNL-PD, unificarea PD cu PSD. Pentru ca legaturile de afaceri trec peste interesele de partid. Sau "a doua fratie a securistilor” se afla la datorie? Cert este ca daca vreodata Traian Basescu va avea o statuie, ea va fi ridicata din marmura donata de Adriean Videanu...”