Prima luna de guvernare a consemnat si primele tulburari in coalitia guvernamentala si primele frictiuni in cadrul principalelor partide din componenta acesteia. Dupa admonestarea severa a PUR de catre presedintele Traian Basescu la imparteala prefectilor si dupa demisia ministrului umanist al Controlului, Sorin Vicol, conducerea umanista a anuntat ca PUR va ramine la guvernare doar pina la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, la finele lunii aprilie a.c. Un conflict mocnit a izbucnit intre PNL si PD dupa ce candidatul liberal Ludovic Orban a inceput sa-si faca campanie folosind insemnele Aliantei DA inainte de publicarea sondajelor de opinie care urmeaza sa stabileasca candidatul comun al Aliantei pentru Primaria Generala a Capitalei. Mai mult, dupa ce a transpirat ca in aceste sondaje s-ar clasa pe primul loc candidatul democrat Adriean Videanu, Orban si sustinatorii sai au lansat ideea ca PNL sa se prezinte cu candidat propriu la Capitala. Ramase cu presedinti interimari dupa retragerea lui Theodor Stolojan si Traian Basescu, rivalitatile interne au rabufnit atit in PNL cit si in PD.

in PNL rivalitatile au devenit vizibile in preajma si in timpul Congresului desfasurat la finele saptaminii trecute. Printr-o scrisoare deschisa publicata inainte de Congres, fostul presedinte liberal Valeriu Stoica l-a infierat pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca urmareste sa obtina puterea absoluta in PNL. Iar vicepresedintele Viorel Catarama, in calitate de reprezentant al aripii Patriciu (care a absentat la Congres), i-a amintit lui Tariceanu de implicarea sa profitabila in afacerea Safi, probabil pentru a-i mai tempera pornirile justitiare. in cadrul Congresului, Valeriu Stoica, Viorel Catarama si Crin Antonescu au criticat argumentat modul discretionar de alegere a conducerii executive a partidului. Liderii care au pus PNL pe fagasul care l-a dus la victorie, Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, au pledat pentru fuziunea dintre PNL si PD. Presedintele ales Calin Popescu Tariceanu si sustinatorii sai, majoritari la Congres, au pus insa la conservat ideea fuziunii cu PD, aminind-o pina la un moment nedefinit clar.

Aproape concomitent, au izbucnit frictiuni si in PD, condus interimar de la Cluj de primarul Emil Boc. Cauza acestor frictiuni se numeste Cozmin Gusa, fostul copil teribil al PSD adus in partid cu mari onoruri de catre Traian Basescu. Gusa si-a anuntat intentia de a candida la presedintia PD si a facut o demonstratie de forta prin alegerea sa in trei rinduri in functia de lider al grupului parlamentar al PD, cu sprijinul tinerilor parlamentari din partid. Greii partidului (Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga si Radu Berceanu) l-au descalificat insa recurgind la subterfugii statutare conform carora pentru a detine o asemenea functie este necesara o vechime de minim doi ani in parlament. Gusa a contraatacat dindu-l pe mina presei pe vicepresedintele Adriean Videanu, vicepremier al Guvernului si candidat la Primaria Capitalei, pe care l-a acuzat de blat politic pentru ca firma sa a primit trei cariere de marmura printr-o hotarire adoptata in ultima sedinta a Guvernului PSD. Totodata, Gusa a pus-o pe tinara deputata Lavinia sandru (reprezentanta noii generatii de politicieni PD, promovata de Traian Basescu din prezentatoare la Circul de Stat in circul de la Parlament, dupa ce a obtinut 300 de voturi in circa Mures) sa initieze o scrisoare de sprijin din partea tineretului democrat sa-l sustina la o televiziune cu rating (OTV). A urmat un atac devastator al presedintelui Traian Basescu, care a uimit atit prin incalcarea prerogativelor constitutionale cit si prin duritatea limbajului. Basescu a trimis-o pe deputata Lavinia sandru "pe centura politiciiā€, l-a avertizat pe Cozmin Gusa sa renunte la spiritul de gasca si a facut public ca pentru presedintia PD exista cel putin trei nume indreptatite (Emil Boc, Adriean Videanu si Vasile Blaga). Gusa nu a cedat acuzindu-l pe presedintele Traian Basescu intr-un interviu incendiar acordat ziarului Ziua ca se lasa santajat de fostul presedinte Ion Iliescu cu dosarul sau de Securitate. Se pare ca acest interviu a pus capac la toate si ca Gusa a ajuns in pragul excluderii din PD. Excluderea sa ar putea declansa insa scindarea PD.