America s-a asezat pe harta lumii si in constiinta generala printr-o revolutie pe care Columb, cel care a descoperit-o, nu a perceput-o. De atunci, de peste cinci secole, America produce mereu noi revelatii. Printre cele de ultima ora, una vizeaza chiar descoperirea Lumii Noi. Nu Cristofor Columb, un european care va sa zica, a descoperit America in 1492, ci Zheng He, un chinez, in 1421. Stirea a fost readusa in atentia generala de „International Herald Tribune“, cu cateva zile inainte de cea de-a 229-a aniversare a proclamarii independentei Statelor Unite.
O tara care este, ea insasi, o revelatie perpetua. Americanii au inventat si libertatea, in acceptiunea moderna a conceptului. Tot in Statele Unite s-a nascut marea dilema a zilelor noastre: libertate ori securitate. Catastrofele teroriste de la 11 septembrie 2001 pun intr-un raport greu de conciliat aceste doua mari pretentii vitale ale omenirii de astazi. Un stat „exceptionalist“ si „exemplar“, cum sunt Statele Unite, nu este scutit de a fi pus sub semnul intrebarii atunci cand isi asuma asemenea atribute. Doua dintre emblemele acestui stat – World Trade Center din New York si Pentagonul din Washington – au fost lovite, incredibil de eficace, la 11 septembrie 2001. Ce a insemnat asta? Ca lumea noastra nu este invulnerabila in fata fortei brute nelegale, si toti trebuie sa fim solidari in fata acestei forte. Dar tot dupa 11 septembrie, a crescut si valul antiamerican, in primul rand in Europa Occidentala, in Occidentul al carui portdrapel si reazem sunt Statele Unite.
Nimeni nu spune ca Statele Unite ar fi sistemul perfect. Mai ales ca politica lor se intemeiaza pe „exceptionalism“, pe maniheism si unilateralism. Dar si pe salvarea valorilor europene in doua razboaie mondiale, pe infrangerea totalitarismului sovietic in razboiul rece. Libertatea individuala, democratia politica, autoritatea legii, drepturile omului si libertatea culturala (astfel sumarizate de istoricul american Arthur M. Schlesinger) n-ar putea fi de nimeni mai bine aparate decat de Statele Unite.
Ce avantaje colaterale are de aici Romania ramane de vazut. Deocamdata, SUA sunt un partener economic relativ mediocru pentru Romania. Sa asteptam revelatia?