Presedintele Romaniei ameninta cu masuri de retorsiune impotriva cetatenilor statelor membre UE care vor restrictiona accesul romanilor pe piata interna a muncii din Uniune dupa 1 ianuarie 2007. Securea razboiului cu UE a fost dezgropata inainte de a ne vedea ajunsi acolo.
Este al doilea gest al celei mai inalte autoritati de la Bucuresti, intr-o saptamana, plin de semnificatii pentru ruptura cu Europa. Un alt gest - decizia de luni a CSAT de a nu participa cu trupe in Liban, la forta internationala condusa de Franta si Italia - este de natura sa edifice opinia publica din Romania asupra politicii occidentale a Bucurestiului - daca nu antieuropeana, cel putin proamericana (cine sunt cei care lipsesc din Liban? Americanii desigur!) - si, evident, dotata cu ochelari de cal.
Ochelari care se afuma progresiv, incat vedem cum presedintele nostru a inceput sa nu mai vada la doi pasi inainte. Daca refuzul prezentei in Liban mai era cumva de inteles (Romania prezenta in trei teatre de operatiuni etc.), in schimb amenintarea cu "masuri de retorsiune" impotriva europenilor ne lasa stupefiati. "Nu trebuie sa conteze pe timiditatea noastra", spune presedintele, invocand cresterea solida a Romaniei, atractivitatea mediului nostru pentru investitii.
Ca sunt unii care isi umfla muschii si cand nu e cazul, stiam. Ce masuri poate impune Bucurestiul? Poate impotriva acelor suedezi care au venit cu know-howul pentru restaurarea centrului istoric al orasului peste care, acum doi ani, Traian Basescu era inca primar?
Reporterul "International Herald Tribune" recunoaste si el: "Cu salariile din Europa Occidentala, mult mai mari decat cele din Romania, putini analisti cred ca actuala crestere economica a Romaniei ii va opri pe muncitori sa caute joburi in UE, legale sau ilegale".
"¥ara noastra nu mai vrea sa fie tratata ca un cetatean de mana a doua." Ar fi admirabil ce spune acum presedintele, daca l-am fi auzit in Statele Unite vara aceasta, insistand cu acelasi aplomb pentru predarea lui Mohammed Munaf justitiei romane, unde are de oferit raspunsuri in cazul jurnalistilor rapiti in Irak, sau pentru predarea soferului de ambasada american care l-a ucis pe artistul Teo Peter. Asa cum s-a prezentat presedintele Basescu reporterilor de la un prestigios cotidian de afaceri european, el a amintit de un vechi proverb romanesc: Fala goala, traista usoara.