Astazi este ultima zi cand mai putem face supozitii si speculatii despre cine va fi viitorul presedinte al SUA. Maine dimineata, numele sau va fi cunoscut (daca nu se va repeta suspansul de la precedentele alegeri, caci competitia se arata stransa). Cursa pentru Casa Alba a fost, si de aceasta data, pasionanta. Dar mai ales pe partea ei de competitie, de spectacol, americanii fiind maestri absoluti in asemenea prestatii. Cat priveste politica americana din urmatorii patru ani, ar fi iluzoriu sa se mizeze pe o schimbare spectaculoasa, indiferent cine va conduce de la Casa Alba. Mai ales in politica externa. America este, detasat, primul actor global, interesele sale nationale si planetare raman aceleasi, iar institutiile sale fundamentale nu se coloreaza altfel, peste noapte, indiferent de partidul care castiga fotoliul de la Casa Alba.
Nuante de abordare a problemelor lumii, la Casa Alba, ar fi insa, fara indoiala. Iar ceea ce e nuanta la Washington la Bucuresti poate fi impact ceva mai puternic. Daca Bush isi va reinnoi mandatul, excelentele relatii politice si militare romano-americane vor fi asigurate, iar relatiile economice - sporite vizibil in ultimii cativa ani - au mari sanse de extindere. Ar fi si cazul, caci America a ajuns abia pe locul al cincilea, ca investitor strain in Romania. Ditamai America, doar pe locul 5.
Daca iese Kerry, impactul e cu fata si revers. El va incerca sa refaca relatiile cu principalii parteneri vest-europeni, ceea ce ne-ar pune pe noi, cei din "Noua Europa", intr-o pozitie subalterna. Un avantaj ar fi, totusi, ca ne-am mai despresura din menghina transatlantica, unde marja de actiune a Romaniei trebuie evaluata si folosita cu multa precautie, pentru a nu-i supara nici pe americani, nici pe vest-europenii de prima mana (Germania, Franta, Italia, Spania).
In orice caz, asa cum mai scriam si alta data, dupa biftecul american (al NATO) ne pregatim sa servim desertul european (al UE) si, cel putin in urmatorii cativa ani, camasa comunitara ne va fi mai aproape de trup decat platosa americana de peste ea.
Vorbind despre influenta alegerilor americane de astazi asupra alegerilor din Romania, nu trebuie sa o supralicitam. Vedetele noastre electorale vor incerca sa traga spuza pe propria turta, indiferent cine va castiga in America, dar majoritatii tacute chemata la vot nu-i prea pasa cine e la Casa Alba. Pentru ca, de pilda, desfiintarea vizelor americane pentru romani nu tine de presedinte, ci de Congres. Iar acesta, de curand, nu s-a pronuntat favorabil nici macar pentru polonezi, care oricum aveau mai multe sanse decat noi.