La ora la care scriu aceste randuri, nu avem inca date despre rezultatele celor mai fasaite alegeri libere din istoria post-decembrista a tarii. Prezenta la vot este "superba", dar este foarte scazuta. Se vor gasi explicatii de tot felul, de la lipsa de informare a populatiei si pana la tentatia unei "berici" pe o terasa, la care s-au dedat multi dintre cei care nu au dorit neaparat sa-si exercite dreptul constitutional de a a alege pe cei care ne vor reprezenta in Parlamentul Europena sau daca sunt de acord cu propunerea presedintelui privind votul uninominal.
Stiri despre diverse probleme, aparute la diverse sectii de votare curg pe agentiile de presa. Cineva din judetul Timis, a aruncat, din greseala, o stampila in soba. Altii reclama nereguli de tot soiul. In Valcea cei care au fabricat stampilele au inversat literele asa ca pe buletine in loc de VOTAT ar fi putut sa apara TATOV. Mai multi electori din diverse zone ale tarii au pus stampila in buzunar, considerand, probabil, ca efortul de a merge pana la sectia de votare merita sa fie rasplatit in vreun fel. Alte multe "istoriaore" de acest gen vor fi relatate, cu siguranta, in presa de luni.
Importanta ramane prezenta foarte scazuta la vot si, mai ales, faptul ca, pentru a nu stiu cata oara nu s-a votat, de fapt, "pentru" cineva, cat mai ales "impotriva" celor pe care cetateanul aflat in posesia stampilei vrea sa-i "altoiasca". O boala grea de care nu vom scapa foarte usor. In ultimii ani s-a votat ba impotriva lui Ceausescu, si a "celor fara dinti, care vor sa ajunga presedinti" asa cum a fost in 1990 sau 1992, atunci cand domnul Iliescu a obtinut procentaje uluitoare. In 1996 a fost votata Conventia Democratica, in speranta unei schimbari in bine si, iarasi, impotriva PDSR-ului care parea de neclintit. In 2000, domnul Iliescu a redevenit presedinte pentru ca l-a avut drept contracandidat pe domnul Corneliu Vadim Tudor, impotriva caruia au votat cei mai multi dintre cei care s-au prezentat la vot. In sfarsit, in 2004 majoritatea voturilor au mers impotriva domnului Adrian Nastase, un personaj elegant (si arogant), asupra caruia planau prea multe acuzatii de coruptie, pentru a a mai fi pe placul electoratului. Asa a iesit din urne Alianta DA, o structura care s-a dovedit a fi doar una de conjunctura. Si, in postura de presedinte, domnul Traian Basescu, un personaj charismatic, dar excesiv de "dotat" la capitolul conflictual. Asa se face ca certurile dintre PD si PNL au ajuns sa-i scarbeasca pe foarte multi dintre cei care care au pus stampila pe alianta cu pricina.
Asa ca ar trebui sa nu ne mai mire prezenta scazuta la votul de duminica. Aceasta situatie este, fara indoiala, si un "hai sictir" adresat intregii noastre clase politice, careia ii lipseste, din ce in ce mai mult, credibilitatea in fata electoratului satul pana peste cap de certuri si mult prea preocupat de propriile sale probleme, care, pentru cei mai multi, nu sunt catusi de putin neglijabile.