Istoria recenta a Romaniei este urmarea directa a celor 50 de ani de comunism. In consecinta, ea nu poate fi rupta de ceea ce a dus la asa-zisa revolutie din 1989. A-i cere doar lui Ion Iliescu sa transeze adevarul despre sangeroasele evenimente din decembrie ‘89 si de dupa este ca si cum i-ai cere lui Vladimir Tismaneanu sa ne spuna cu obiectivitate adevarul despre instaurarea comunistilor la putere dupa cel de-al doilea razboi mondial. Adevarul despre cotitura de la sfarsitul de secol XX ar fi doar unul pe jumatate, daca nu s-ar tine seama si de ceea ce l-a precedat.
Consecventa cu care Tismaneanu il mustra pe Ion Iliescu este confirmata de interventia sa intr-o falsa disputa dintre vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, si Ion Iliescu pe tema adevarului privind evenimentele de acum 17 ani. Politologul ii scrie lui Iliesiu cu inalta consideratie si-l indeamna sa nu renunte la demersul sau. "Desi cred ca Ion Iliescu nu va raspunde replicii tale, ori va raspunde din nou prin deturnari semantice, sofisme dubioase si fandari inselatoare (specialitatea gimnasticii propagandistice in care este expert!), scrisoarea ta pune degetul pe o rana inca deschisa si reclama o discutie publica de care societatea romaneasca are nevoie ca de aer si de apa", noteaza Tismaneanu in epistola-comentariu la a doua scrisoare a lui Iliesiu catre Iliescu.
Ceea ce pierde din vedere politologul Tismaneanu este faptul ca nu Ion Iliescu este singurul detinator al adevarului "nefardat" despre acele evenimente. Semnificativ este ca in decembrie ‘89 capete de afis erau nume precum Silviu Brucan, Petre Roman, Dan Iosif, Teodor Brates sau Victor Ionescu. Ei ne-ar putea da cu mai multa exactitate detalii despre revolutia din decembrie ‘89. De asemenea, este imposibil sa-i scape politologului o oarecare similitudine de nume prezente la evenimentele de dupa 1945 si, apoi, la cele din ‘89.
Drept urmare, politogul are un cui impotriva lui Ion Iliescu, de vreme ce numai la el se refera cand vorbeste despre nevoia de a afla adevarul gol-golut. Mai ales ca este posibil ca, atunci cand adevarul va iesi la iveala, sa aflam ca Iliescu a fost unul dintre cei foarte multi prinsi in capcana unei imense manipulari. El chiar nu a stiut ce se petrece, marturie fiind una dintre primele sale declaratii in care sustinea ca dictatorul Ceausescu a deturnat idealurile socialiste. (Ion Navalici)