Volumul creditelor de consum este la Botosani, conform bancherilor, mult mai mic decit media pe tara. Altfel spus, cu mult mai putini botosaneni decit, spre exemplu suceveni, fac credit la banca pentru a-si cumpara bunuri de larg consum. Eu am serioase rezerve asupra acestui indicator care suna asemanator cu acela in care sintem campioni la somaj sau avem cele mai mici venituri din tara, situindu-ne, ca botosaneni, prin coada clasamentului pe vreun loc care il disputam cu vasluienii. Din pacate trebuie in mod necesar facuta o distinctie intre alte judete si cel in care traim pentru ca la noi, preponderent, oamenii locuiesc la tara. Doar si atit ar fi suficient ca argument pentru a arata ca acei oameni sint prea putin dispusi sa isi cumpere masini de spalat sau mai multe televizoare. Sau automobile cu care, cei mai multi nu ar avea la ce la folosi, data fiind intinderea modesta a localitatilor in care traiesc.
Fara indoiala, locuitorii satelor sint saraci, mai saraci decit cei ce locuiesc in orase. Daca ar fi posibil insa ca indicii de consum sa fie analizati doar pentru resedinta capitala de judet, sint convins ca munciipiul Botosani nu ar fi cu nimic mai prejos decit oricare alt oras similar din tara. Dovada stau magazinele retelelor nationale de desfacere a produselor electrocasnice, numarul ridicat de automobile strane si cele citeva supermarket-uri deschise in municipiu. Nu exista nici o indoiala ca si depozitele bancare ale orasenilor sint la nivelul celor din orase similare.
A trecut de mult vremea in care ne lamentam ca la Botosani nimic nu merge. Asa o fi fost in timpul inchiderii marilor intreprinderi cind somerii se numarau cu zecile de mii. Ori acum nu mai este deloc asa. Marile unitati industriale, supradimensioante de pe vremea comunistilor au inchis sau au devenit private. Au aparut multe alte afaceri noi, ale intreprinzatorilor particulari. Dintre ele, unele realizeaza adevarate performante nationale. Electroafla, Elsaco, Serconf, Firmelbo, Avis Gas, Lacto Solomonescu, Voronskaya, Fidelio, sint doar citeva dintre numele companiilor devenite deja referinte in tara.
In fata acestor argumente devine tot mai greu sa ni se spuna mereu, sub diferite forme, fie ca avem multi someri fie ca nu luam multe credite, ca sintem saraci. Nu mai sintem deloc saraci, insa adevarata bogatie incepe chiar in momentul in care realizam asta.