A devenit un loc comun constatarea ca, atunci cand vrei sa ingropi ceva, faci o comisie. Aceasta nu are decat rolul sa inoate intr-un noian de documente nerelevante, sa intoarca adevarul cum intorci pe dos o manusa, sa se piarda in tot felul de consideratii futurologice si sa tergiverseze la nesfarsit adoptarea unei concluzii limpezi. ßi chiar daca se ajunge la o concluzie, aceasta nu va servi scopului initial pentru care a fost infiintata comisia in cauza. Este un tertip folosit ori de cate ori in lamurirea unei situatii nu se urmareste decat ingroparea definitiva a adevarului.
Este posibil ca in aceasta buna traditie sa fi reactionat (instinctiv ori intuitiv) si presedintele Traian Basescu atunci cand, strans cu usa, a dispus infiintarea Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste. In fruntea acesteia l-a nominalizat pe cunoscutul politolog Vladimir Tismaneanu. Evenimentele din urma dovedesc ca aceasta comisie va actiona intr-o directie pe care in nici un caz nu si-a dorit-o presedintele. Eliminarea din comisie a cunoscutului disident roman Paul Goma de catre insusi Vladimir Tismaneanu este un semnal de ingrijorare. Motivul principal, neinvocat cand disidentul a fost trimis la plimbare, poate fi cu precizie gasit in februarie acest an, inainte deci de infiintarea Comisiei prezidentiale, cand Tismaneanu l-a acuzat direct pe Goma de "manifestari clar antisemite".
Lucrurile se leaga. Tismaneanu este fiul unuia dintre cei care au plantat fortat comunismul pe pamant romanesc. Un comunism care apoi a capatat o tenta puternic nationalista, care nu a convenit deloc promotorilor, indepartati rapid din fruntea bucatelor. Din aceasta perspectiva, pe linia deja trasata de Tismaneanu, vom avea parte de o condamnare a comunismului vazuta de cei care, nemultumiti, au incercat pe toate caile - de la "defectare" la tradare sadea - sa se razbune. In acest fel, "defectorii", din gruparea Tismaneanu-Pacepa, vor avea un cuvant mult mai greu decat adevaratii disidenti, precum Paul Goma.
Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste este din capul locului o cauza pierduta. Va fi condamnata doar dictatura comunista ceausista, Securitatea, nu si perioada "revolutionara" dintre '44 si sfarsitul anilor '50. O jumatate de adevar sau un adevar pentru oricine vrei, dar nu pentru catei. Altfel spus, un adevar valabil doar pentru lupul paznic la oi.