Fara indoiala, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, se indreapta cu pasi mari spre postura de "acar Paun", vinovat de toate nenorocirile provocate de gripa aviara, care, incet-incet, tinde sa cuprinda intreaga tara. "Focarele" si "suspiciunile" de existenta a bolii cu pricina au facut sa ne ingrozim in fata unei amenintari cu adevarat teribile. O incercare grea, fata de care chiar recentele inundatii au ajuns sa para un necaz trecator, pe care scaderea apelor Dunarii le va rezolva de la sine.
In toata bulibaseala, pe buna dreptate criticata de toata lumea, a aparut si vocea sefului SRI, o institutie care ar trebui sa ne puna la adapost de pericolele de tot felul. Cu timbrul sau inconfundabil, domnul Radu Timofte s-a erijat brusc in acuzatorul autoritatilor, pe care cica le-a informat din timp asupra pericolelor. Cel mai informat om din Romania a tinut sa precizeze ziua, ora si chiar minutul la care Serviciul pe care il conduce a inaintat pretioasele sale rapoarte, despre care este convins ca ar fi dus la inlaturarea acestei grave crize. Neuitand sa dea de inteles ca numai dezinteresul autoritatilor fata de pretioasele informatii a adus gripa aviara in Romania.
Apar insa mai multe intrebari absolut firesti si datatoare de fiori. De ce gripa asta nenorocita ne-a lovit numai pe noi, tarile din jur fiind scutite de aceasta napasta? De ce SRI nu a stiut nimic despre importurile de pasari bolnave pana vinerea trecuta? De ce nimeni nu a stiut nimic despre miile de pasari arse si ingropate la Codlea cu multa vreme in urma? De ce nu s-a sesizat SRI atunci si a trebuit ca "acarul Flutur" sa ceara un raport al institutiei despre ultimele importuri de pasari?
Intrebari la care domnul Timofte trebuie sa dea un raspuns clar. Altfel, acest Serviciu risca sa-si faca un mare deserviciu, pierzand si bruma de incredere pe care populatia i-o mai acorda. De vorbe emfatice suntem satui, avand in vedere ca, din pacate, fiecare raport anual al institutiei cu pricina ne-a adus doar vorbe goale, impanate cu o limba de lemn cumplit de greu de inlocuit cu un mesaj normal si foarte clar asupra pericolelor care pandesc Romania.
Probabil ca ministrul Agriculturii va fi demis, si aceasta criza i se va pune in carca, desi pare a fi unul dintre oamenii care nu numai ca nu au nici o vina, dar a si incercat sa rezolve cumva o problema grava. Despre care SRI se preface doar ca stie cate ceva.