Haosul care domina lumea romaneasca nu putea exclude nici sistemul de invatamant. S-a ajuns ca, la varful societatii, fiecare sa se injure cu fiecare, legile sa fie la dispozitia bunului plac al acelora care trebuie sa le aplice. Promisiunile si acordurile semnate intre doua parti au aceeasi valoare ca hartia igienica. Fiecare de acolo de sus, de la nivelul factorilor decizionali, nu-si urmareste decat propriul interes si actioneaza ca atare. Nu mai conteaza cuvantul dat, onoarea sau angajamentele luate. Starea de haos a cuprins iarasi invatamantul.
De fapt, in lumea dascalilor, nebunia dureaza pe tot parcursul anului scolar, iar in vacante isi trag sufletul. ßi apoi, o iau de la capat. Guvernantii se lauda ca anul acesta au alocat 5% din PIB pentru invatamant si mai ales pentru infrastructura. Dar scolile isi primesc elevii tot cu banci vechi de cincizeci de ani, cu bude si fantani in curte. Degeaba au unele scoli zeci de calculatoare, daca zac in cutii fara cablare la Internet. Nu de alta, dar la Pocreaca nu a ajuns decat lumina electrica si o sa mai treaca un secol pana o sa ajunga si Internetul. Degeaba faci dotari, daca nu are cine sa le foloseasca. Profesorii abia iesiti de pe bancile facultatii sunt platiti mai putin decat un somer. Daca mai trebuie sa fie si navetist, dascalul respectiv este un om facut. Este sigur muritor de foame.
Un judecator are un salariu de cel putin zece ori mai mare decat un amarat de profesor. ßi se vede in ce hal functioneaza justitia in Romania. Ca sa le ceri cadrelor didactice calitate, trebuie sa poata macar supravietui. O fi importanta tehnica de ultima generatie, dar elementul uman este determinant.
Daca presedintele tarii gandeste ca supravietuirea profesorilor nu este primordiala, ca si asa sunt mediocri, atunci sa se desfiinteze dascalimea romana si elevii sa fie scoliti doar de inalta tehnologie care este invocata zi de zi.
Profesorii sa plece toti la cules de capsuni in Spania, educatoarele pe post de baby-sitter la copiii din Germania si Italia, pentru ca noi avem inalta tehnologie si programe de ultima ora si nu ne mai trebuie invatamant.
Se spune ca invatamantul este facut cu capul, dar la noi se administreaza cu picioarele. Dispretul fata de morala, fata de invatatura si fata de lege este la loc de cinste. Am intrat in Europa!