Ceea ce a facut Biroul Electoral Central in ultimele zile este la fel de inexplicabil precum modul in care s-au fraudat alegerile in aproape 20 de sectii de votare din Galati.

Sa o luam cronologic. Fapt: in urma sesizarilor organele de urmarire penala retin si ancheteaza zeci de persoane, multe dintre ele fiind trimise deja in judecata pentru implicare in fraude electorale. Care este reactia BEC? Lipsa de reactie. In pofida dovezilor mai mult decat concludente, care includ marturii ale membrilor din sectiile de votare implicati in afacere, Biroul Electoral Central sterge cu buretele toata tabla cu reclamatii si decide ca e cazul sa ne vedem de turul doi. Fapt: in judet sunt anulate peste 35.000 de voturi, mai mult decat in trei tururi de scrutin la un loc. Autoritatea centrala in materie de alegeri trece si acest aspect la capitolul "si altele". Fapt: reprezentantii partidelor politice nu stiu ce spune Legea nr. 67/2004 privind organizarea alegerilor locale. Dovada cea mai concludenta o constituie chiar contestatiile formulate mult dupa inchiderea urnelor la Biroul Electoral Judetean si Biroul Electoral Municipal, cand aceste structuri erau ultimele la care trebuia sa ajunga sesizarile, in conditiile in care ele functioneaza in mod similar cu instantele de apel si recurs.

Daca mai conteaza in vreun fel, in cazul unor fraude electorale se depune intampinare la biroul electoral al sectiei de votare in cauza, urmand ca dupa respingerea acesteia sa se formuleze contestatie la BEM. Nu va faceti griji! Nici cu membrii sectiilor de votare nu ne facem de rusine. Conducerile celor 18 sectii de votare unde s-au constatat fraude nu au vrut, initial, sa primeasca intampinarile depuse de un candidat independent pentru ca habar nu aveau ce spune legea.

Concluzii: cum poti avea persoane trimise in judecata pentru fraude electorale, si poate chiar condamnate, fara ca alegerile sa se repete in circumscriptiile respective? Cum poti avea peste 12% dintre voturi anulate la nivelul unui judet si sa nu te gandesti macar la renumararea lor, cand legea spune ca operatiunea poate fi realizata fie si numai pentru 5% dintre buletinele de vot declarate nule? Cum poti descoperi dovezi zdrobitoare despre comiterea unor fraude si sa nu stii o boaba despre procedura de depunere a unei intampinari sau contestatii?