De ceva timp am renuntat sa caut explicatii rationale la ceea ce se intampla cu "mareata" noastra economie de piata. Sunt insa momente cand lucrurile ajung atat de defazate incat ajungi sa te intrebi daca cei care sustin ca ne guverneaza la ora actuala chiar stiu ce vorbesc sau o spun la modul peiorativ.

Cel mai bun exemplu este revenirea fortata a proprietarilor de locuinte la sistemul centralizat de termoficare, justificat de cresterea aberanta a tarifelor la gazele naturale. Vorbesc evident de o buna parte a populatiei care a hotarat sa faca o investitie pentru a putea trai in conditii civilizate, doar pentru a se trezi acum ca decizia a fost una cat se poate de proasta.

Cum se intampla de obicei in tara lui Papura-Voda, marile companii care se ocupa de furnizarea unor utilitati de baza cum ar fi electricitatea sau gazele isi umfla bugetele pe socoteala amaratilor de contribuabili, in timp ce reprezentantii statului pe care i-am ales chipurile sa ne apere interesele ridica neputinciosi din umeri. Am ajuns astfel sa facem vanzare la distribuitorii de centrale termice pentru ca dupa scurt timp sa revenim sub talpa furnizorilor locali de caldura si apa calda. Unii vor spune probabil ca nu e mare scofala. In definitiv, faci o cerere la ei prin care soliciti rebransarea si gata. Sigur, dar odata cu solicitarea cu pricina vine tot tacamul. Sigur va amintiti. Tarife umflate, plus toate pierderile din retea trecute pe socoteala beneficiarilor, ca sa nu mai vorbesc de reviziile efectuate taman in toiul verii, cand toata lumea abia asteapta sa ajunga acasa pentru a face un dus. Un banal dus, ce reprezinta asigurarea unor conditii minime de civilizatie, dar care pentru noi reprezinta prea mult.

Am lasat la sfarsit partea cea mai frumoasa: debransarea colectiva pentru datorii peste un anumit plafon. Nu ai cum sa nu apreciezi asa ceva. Cand ti-e lumea mai draga te pomenesti ca ti-au taiat apa calda pentru ca vecinul de la etajul patru nu si-a mai platit intretinerea de doi ani. Nu mai conteaza ca ceilalti locatari sunt cu platile la zi. Trebuie dat un exemplu. Bun, prost, aberant, cum o fi, dar trebuie dat. Explicatia furnizorilor se numara probabil printre cele mai stupide pe care le-am auzit pana acum: "constructia blocurilor nu permite debransarea individuala".

Un prieten mi-a spus deunazi ca indiferent cat s-ar scumpi gazele nu va vinde centrala termica pentru simplul motiv ca nu vrea sa renunte si la bruma de civilizatie pe care a castigat-o dupa aproape 20 de ani de pseudodemocratie. Nu toata lumea isi permite acest lux, dar eu unul ii dau dreptate.