Sfarsitul de an este, in mod obisnuit (ca sa nu zicem traditional), momentul in care Internetul face parte din viata noastra mai mult decat de obicei. Navigam, cu viteza de dorit cat mai sprintara, in cautare de adrese ale celor dragi, de felicitari de transmis online sau, pur si simplu, in cautarea unui buchet de stiri cu care sa umplem rapid un ziar sarbatoresc. De aceea, poate multi cititori ai presei vor intelege sa considere un eveniment al lui 2006 cea mai mare pana a Internetului din istoria sa.
S-a intamplat in Asia, dupa un seism ce a devastat la inceputul acestei saptamani coastele Taiwanului. Pe continentul cel mai conectat dupa America de Nord, reteaua a functionat, in primele doua zile de la tragedie, la 30 la suta din capacitate, dupa cum anunta un operator al Asia Netcom, citat de ziarul "South China Morning Post". In conditiile distrugerii cablurilor optice suboceanice, utilizatorii asiatici s-au trezit incapabili de a accesa Netul altfel decat pe siteurile locale. In China, 97 la suta dintre utilizatori nu mai pot accesa de trei zile siteuri straine, si mai mult de jumatate au recunoscut ca aceasta pana ii afecteaza in viata cotidiana si profesionala. Vorbim despre o tara cu 132 de milioane de internauti, cu 30 la suta mai multi in 2006 decat in 2005.
Tot din Asia, telecomunicatiile internationale nu s-au mai putut realiza decat pe telefonul mobil, iar sucursalele marilor banci internationale au trebuit sa-si suspende de Anul Nou platile online. Titlul unui ziar taiwanez, "Straits Daily News", "The Internet Tsunami", face trimitere spre o tragedie care a lovit in alt fel omenirea, tot la o cumpana de ani, pornind din aceeasi zona seismica. In zona de turbulenta se afla a doua putere economica mondiala, Japonia, care a trecut rapid la evaluarea pagubelor, odata ce activitatile bursiere si de comunicatii electronice au revenit la o normalitate relativa. Principala companie de telecomunicatii, NTT, a fost nevoita sa suspende pentru doua zile 1.400 de linii de apeluri gratuite interregionale si sa le dirijeze spre Europa supraincalzita.
Pagubele se vad mai greu decat in 2004. De aceea, spunem ca vechii europeni se grabesc, putin, descoperind in acest scenariu horror partea buna. Tragedia a aratat si fragilitatea, dar si forta acestei ramuri a comunicatiilor globale (scrie cotidianul "Le Monde"), intrucat "efectul domino" nu s-a transmis in Europa si America. Cu umor asiatic este privita situatia si in Hong Kong, al carui Departament pentru comert exclama usurat: Bine ca pana nu s-a produs inainte de Craciun!