Prezentat la sfirsitul saptaminii trecute de ministrul Integrarii Europene si publicat in limba romana, Tratatul de aderare a tarii noastre la marea familie europeana urmeaza sa fie supus votului Parlamentului European in 13 aprilie, adica peste numai doua zile. Ca semnificatie, Tratatul de aderare reprezinta actul care consfinteste sub aspect juridic aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, intrarea sa in vigoare fiind prevazuta pentru 1 ianuarie 2007, cind s-ar putea produce aderarea propriu-zisa. Pasii care trebuie facuti in perioada urmatoare sint bine stabiliti. Astfel, la 13 aprilie se asteapta obtinerea acordului Parlamentului European asupra Tratatului. Urmeaza apoi, la 20 aprilie, ca statele membre ale UE sa aprobe in Comitetul Reprezentantilor Permanenti proiectul Deciziei Consiliului UE privind Tratatul de aderare, semnarea acestuia fiind prevazuta pentru aceeasi zi la Luxemburg, stat ce detine in acest semestru presedintia UE.

Spunind ca pentru Romania a inceput numaratoarea inversa, avem in vedere atit votul Parlamentului European din aceasta saptamina cit si perioada 2005 - 2006 cind Tratatul trebuie ratificat de acelasi Parlament European si de parlamentele Romaniei si ale statelor membre ale UE. Liderii tarii noastre si opinia publica stiu ca in 13 aprilie la Bruxelles nu ne va fi dat sa avem parte numai de lapte si miere. Motivele sint de ordin intern, bine cunoscute, dar si de ordin extern. Romania poate miza doar pe doua treimi din votul parlamentarilor europeni, restul avind rezerve fata de performantele tarii noastre dar sint evocate si dificultati economice in propriile tari unde opinia publica manifesta o insatisfactie crescinda cu privire la extinderea UE. Tocmai de aceea este recomandabila manifestarea unui optimism in legatura cu votul privind aderarea Romaniei din plenul Parlamentului European de saptamina viitoare. Poate, insa, ca procentul din Comisia de politica externa a legislativului european, obtinut deja, sa fie de bun augur.

Pe termen mediu, numaratoarea inversa pentru Romania trebuie sa insemne nu numai urgentarea reformelor din domeniul justitiei si afacerilor interne si lupta impotriva coruptiei. Pentru ca tara noastra sa fie pregatita pentru aderarea la UE in 1 ianuarie 2007 este necesara o insemnata doza de consecventa si rigoare in aplicarea si implementarea acquis-ului comunitar, sistematizat in 31 de capitole prin care se acopera, practic, aproape toate sectoarele societatii.

Exista solisti politici care incearca sa convinga ca Romania nu este pregatita pentru aderare in 2007, ca mai avem multe de facut si atunci de ce sa ne grabim? Raspunsul ar fi unul singur. Acela ca dupa cum merg lucrurile, pentru unii dintre politicienii preocupati sa gaseasca nod in papura va fi intotdeauna prea devreme.