Fie ea mai mult sau mai putin placuta pentru partidele politice, campania electorala nu poate reprezenta decat o bucurie pentru cetatenii carora le este destinata deoarece partidele se chinuie in aceasta luna sa imbuneze cum pot si cum stiu mai bine poporul de rand pentru a-l atrage mai apoi la vot si pentru a le vota candidatul X sau Y.

Cert este ca, fie el cat de chinuit in restul timpului de jocurile politice dintre partide si politicieni, omul de rand, mai mult sau mai putin avut, de pregatire medie sau superioara si, mai ales, cu drept de vot, este cel mai ascultat, cel mai ajutat, cel mai indrumat si cel mai imbunat cu fel de fel de bunataturi si promisiuni care nu mai ajung de mult timp la sufletele celor care s-au fript dupa rezultatele cu care s-au soldat alte campanii electorale.

Cu toate acestea, partidele nu contenesc sa dea tot ce au mai bun, sa imprastie pana si ultimul leut care le-a fost alocat, de prin cine stie ce fonduri pentru aceasta campanie electorala, numai ca sa stie ca au facut tot posibilul pentru a capata macar atentia omului obisnuit pe care-l acosteaza in aceasta perioada pe strada, prin piete, sau chiar ii bat la usa fara nici un pic de sfiala.

Cert este ca, pe cheltuiala partidelor, oamenii se bucura, macar o data la cativa ani, de atentie, de un cuvant bun din partea celor pe care i-au ales, sau poate nu, la alte tururi de scrutin. Oamenii apleaca urechea la ce au de zis cei ce le cer votul, plicitisiti sa tot auda aceeasi banda plina de promisiuni care, odata trecut scrutinul, parca nici nu au mai fost rostite. Pacat ca doar in aceste circumstante intreaga suflare politica se concentreaza asupra omului de rand, doar acum ii asculta durerile si nevoile cu care acesta se confrunta mai tot timpul, si, din pacate, nici ceea ce afla acum de la cetatenii pe care-i abordeaza pe strada pentru a le cumpara uneori votul nu se materializeza prea curand odata ce s-au intalat acolo unde sperau sa ajunga.

In aceasta luna manevrarea masei de votanti se face la concurenta intre partidele care incearca in fel si chip sa atraga. Ba se organizeaza spectacole, ba se fac deplasari in teritoriu ale candidatilor pentru 'a da mana cu toata lumea' si pentru a le arata oamenilor cat de necesari sunt ei 'acolo', ba vin cu tot felul de 'stimulente' in regiunile unde o paine data gratis poate face minuni.

Cert este ca oamenii au inceput sa-si cam dea seama ca aceasta 'atentie' care li se da e numai de fatada si ca acelora care vin si le cer votul prin diferite modalitati nu prea le pasa daca ei vor putea dormi linistiti la noapte, fara grija zilei de maine, sau vor avea ce pune pe masa in ziua urmatoare... Bucuria va tine doar o luna...