Marturisesc sincer ca, dupa scrierea ultimului meu editorial, aparut simbata trecuta, am avut un moment de ezitare. M-am gindit, recitindu-mi rindurile din ziar, daca nu cumva am exagerat spunind ca presedintele Traian Basescu “e o nuca mult prea tare”. Argumentele mele erau si sint cit se poate de solide si pornesc de la fapte asupra carora nu planeaza nici o urma de indoiala. Si acum sint convinsa ca Basescu stie ce face si ca nu e prea usor de clatinat, ca sa nu mai vorbesc de rasturnat.

Vorbeam in editorialul meu de punctul slab al presedintelui - singurul, ziceam eu - si anume faptul ca, in anumite momente, ignora sfaturile consilierilor sai si devine “gura sloboda”. Confirmarea a venit chiar luni seara, cind Basescu, prezent la postul national de televiziune, si-a dat drumul la gura si a facut unele dezvaluiri, vrind sa arate cit de puternic este, cit de multe stie el de la serviciile secrete si cit de cinstit poate fi.

Ce mai porumbel i-a iesit pe gura! Acum a dat apa la moara Opozitiei si dusmanilor din PNL. Ii va fi extrem de greu sa scape din capcana pe care singur si-a intins-o. Nu poate fi vorba de retractarea declaratiilor. Si spusele sale il incrimineaza mai mult decit a facut-o biletelul de la Tariceanu sau rezolutia pusa pe documentul trimis lui Seres.

In privinta biletelului primit de la premier s-a tot spus ca e vinovat pentru ca a tacut atita vreme. Corect, dar… cam slabe sanse sa poata fi acuzat oficial, pentru ca “e cam subtire” cazul. La fel, in cazul rezolutiei in favoarea societatii ALRO, degeaba spun fostii presedinti ca astfel de rezolutii nu sint o practica la Cotroceni. Cuvintele asternute de Basescu pe documentul respectiv nu ofera destule motive pentru a putea fi acuzat de ceva.

Ei, dar in privinta declaratiilor sale, cum ca stia de convorbirile telefonice ale unor ministri - ascultate de serviciile de informatii - care ofereau indicii de incalcare a legii, precum si a celor referitoare la faptul ca el i-a atentionat pe acesti ministri asupra faptului ca sint ascultati… E alta poveste. Nu-l vad bine pe presedinte.

Ca sa concluzionez spun asa: mi s-a intarit convingerea ca presedintele Basescu e “gura sloboda” si ca acesta este punctul sau nevralgic, de unde i se poate trage ceva tare urit; in perioada urmatoare astept sa mi se confirme si convingerea ca e o nuca mult prea tare. Cu alte cuvinte astept reactia presedintelui. Dar, chiar daca aceasta reactie nu va fi pe masura asteptarilor, tot nu pot sa nu remarc un lucru: suspendarea sa, dorita de PSD, PRM, PC, si poate si de o parte din PNL, e posibil sa se transforme intr-o victorie a lui Basescu.