Senatorul Nicolae MOHANU a sustinut o declaratie politica intitulata: Managementul deseurilor - educatia trebuie sa continue. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Gestionarea deseurilor, cunoscuta si ca managementul deseurilor, se refera la educatia privind colectarea, transportul, tratarea, reciclarea si depozitarea deseurilor. Gestionarea deseurilor are ca scop si economisirea unor resurse naturale prin reutilizarea partilor recuperabile. De obicei, termenul se refera la materialele rezultate din activitati umane si la reducerea efectului lor asupra sanatatii oamenilor, a mediului, sau aspectului unui habitat.
Inca din 1970 s-a constientizat opinia ca deseurile constituie o problema si ca metodele de tratare prin depozitare sau incinerare nu sunt satisfacatoare. De asemenea, s-a pus problema reciclarii materialelor care intra in componenta acestora. La Conferinta Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare (UNCED) de la Rio de Janeiro din 1992 s-au adoptat politici care au fost introduse pe plan mondial. In Uniunea Europeana preocuparile erau mult mai vechi, primele directive ale Comisiei Europene in problema deseurilor datand din anul 1975. In Romania activitatea de gestionare a deseurilor este fundamentata pe o serie de acte normative, care implementeaza o serie de directive ale Consiliului Europei.
Campania de constientizare ca cea mai eficienta forma de tratare a deseurilor este reciclarea lor a avut loc in Europa sub sigla trei R (Reducere, Refolosire, Reciclare). Desi in Romania s-au demarat initiative de reciclare ale deseurilor sub acest generic inca inainte de 1989, in contextul lipsurilor din acea perioada actiunea, fiind impusa de sus in jos, a intampinat rezistenta. In prezent reciclarea este reluata, dar reusita politicii de reciclare tine si de posibilitatea sortarii deseurilor, care trebuie inceputa chiar din prima faza, prin colectarea separata a materialelor refolosibile.
Uniunea Europeana obliga prin lege atat cetatenii, cat si institutiile la depunerea selectiva a deseurilor. In aproape toate orasele tarii exista ghene care permit sortarea hartiei, a peturilor si a sticlei. Acest lucru poate fi facut si la domiciuliul fiecaruia dintre noi mai ales ca pe piata apar din ce in ce mai multe tipuri de cosuri de gunoi compartimentate. Cele mai multe dintre ele dispun de trei incaperi care permit sortarea la fel ca si tomberoanele publice si sunt facute astfel incat sa poata fi folosite fie ca obiecte individuale, fie incastrate in mobila. Dar, se pare ca inca mai avem nevoie de educatie in acest sens si tine numai de noi sa constientizam importanta acestui lucru.
Avantajele reciclarii sunt conservarea resurselor naturale si reducerea spatiului de depozitare. Insa, colectarea, transportul, valorificarea si preluarea finala a materialelor necesita energie suplimentara, iar cele mai multe programe de reciclare sunt subventionate economic. Un obiectiv principal trebuie sa-l constituie, in gestionarea deseurilor, maximizarea duratei de fuctionare a depozitelor si minimizarea cantitatii de deseuri depozitate.
La nivelul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor exista Planul National de Gestionare a Deseurilor ce are ca scop crearea cadrului necesar pentru dezvoltarea si implementarea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor, eficient din punct de vedere ecologic si economic.
Insa, pentru ca acest sistem sa devina eficient, este necesara si o mediatizare intensa si sustinuta prin toate mijloacele media si nu numai, a tuturor programelor pe care acest Plan le include.