Cautare

323 de rezultate pentru "unirea" (3.26 secunde)
Unirea Basarabiei cu Romania Unirea Basarabiei cu Romania a avut loc la 9 aprilie 1918 (27 martie pe stil vechi) si a fost in fapt reunificarea vechii provincii romanesti Basarabia, rupta de Moldova si alipita de Rusia in 1812.
Cele trei Uniri ale romanilor Mihai Viteazul a realizat in 1600 unirea tuturor romanilor sub o singura autoritate Mihai Viteazul a trecut muntii Carpati la 4/14 octombrie 1599, in fruntea primului corp al armatei sale, prin zona Buzau - Brasov.
Unirea trebuia recunoscuta de marile puteri ale Europei. In lunile aprilie-septembrie 1859 are loc o noua conferinta la Paris, la care Imperiul Otoman si cel Habsburgic si-au dat, cu greu, acordul prinvind unirea.
La 15/28 noiembrie 1918, a avut loc al doilea mare moment din procesul de reintregire nationala a statului roman, cand Congresul general al Bucovinei, format din reprezentantii alesi ai romanilor si ai nationalitatilor din Bucovina, a hotarat, in unanimitate ''unirea neconditionata si pe vecie a Bucovinei, in vechile ei hotare pana la Ceremus, Colacin si Nistru cu regatul Romaniei''.
24 ianuarie 1859 â€" Mica Unire sau Unirea Principatelor Romane sub Alexandru Ioan Cuza. Data de 24 ianuarie a ramas in istorie drept ziua in care s-a infaptuit Mica Unire sau Unirea Principatelor Romane, in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.
- Nu credem ca unirea este fezabila dar nu putem accepta afirmatia ca moldovenii nu sunt romani iar Republica Moldova nu este stat romanesc. ... - De vina este Iliescu, care a refuzat unirea atunci cand i-a propus-o Gorbaciov!;
Se realizeaza, astfel, unirea Moldovei cu Tara Romaneasca si Transilvania, fapt pentru care Mihai Viteazu se autointituleaza Io Mihai Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domn al Tarii Romanesti si al Ardealului si al Moldovei”.
Astazi se implinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Romane. ... In 24 Ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire - Unirea Principatelor Romane sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.
Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, realizata la 24 Ianuarie 1859, a fost rezultatul unui indelung proces (Autor: Victorel Lupu) Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, realizata la 24 Ianuarie 1859, a fost rezultatul unui indelung proces. ... Unirea Principatelor a reprezentat prima etapa in crearea statului roman unitar modern.
Rezultatul votului, spun marturiile vremii, a fost primit cu aplauze si strigate entuziaste de Traiasca Unirea cu Romania!
„...Unirea cu tara n-a venit in adevar din sfatuirea interesata a unui numar restrans de conducatori, de fruntasi, de sefi, de oameni cu cadere, carturari si doctori care in cumpana de dreptate sa fi pus toate avantajele pe care pentru ei si pentru partidul lor le-ar putea oferi unirea.
27 martie 1918 - Unirea romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice. Pe 27 martie se implinesc 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, un eveniment deosebit de unitate nationala, care a generat crearea Romaniei Mari.
Artisti plastici din Calarasi - Romania expun la Chisinau si Calarasi(MD) la un secol de la Unirea Basarabiei cu Romania, pentru a sarbatori omagierea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania ce se va desfasura intre 25 - 27 martie in raionul Calarasi (MD) si Chisinau, dupa cum urmeaza:
Pentru ca Basarabia este Romania si romanii cer Unirea in Piata Marii Adunari Nationale. ... Din Romania au participat si-au anuntat prezenta fostul presedinte Traian Basescu, alti lideri politici dar si mai multi deputati si alesi locali care sustin unirea Republicii Moldova cu Romania.
Mii de oameni au participat la Adunarea Centenara Mii de oameni au participat la Adunarea Centenara, organizata cu ocazia implinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania.
A fost semnata astfel, de facto, unirea celor doua tari locuite de romani. Trei ani mai tarziu, pe 24 ianuarie 1862, unirea a fost recunoscuta international, iar statul a primit numele de Romania.
Artisti plastici din Calarasi - Romania au expus recent, la Chisinau, la un secol de la Unirea Basarabiei cu Romania, pentru a sarbatori omagierea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania ce s-a desfasurat intre 25 - 27 martie, la Chisinau si in raionul Calarasi.
Se vor implini, peste doua zile, 96 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania.
Presedintele Traian Basescu a participat ieri, la Focsani, la aniversarea a 148 de ani de la Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, alaturi de lideri politici precum Theodor Stolojan, care l-a asteptat chiar si la aeroport.
Formatiunea condusa la Galati de Adrian Smarandoiu a organizat la finele saptaminii trecute un miting impotriva primarului si viceprimarului de Cosmesti, care, in opinia becalistilor, se opun ideii ca echipa de fotbal Steaua Cosmesti, patronata de Catalin Burduja, seful penegistilor din aceeasi comuna, sa evolueze pe terenul pe care joaca Unirea Cosmesti.
google-analytics.com