Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut o declaratie politica intitulata: Semnificatia si invatamintele ANULUI 1918. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Anul 1918 a fost unul dintre cei mai norocosi, mai buni si mai importanti pentru istoria neamului romanesc.
Mai intai, la 27 martie, Sfatul tarii, cum se numea atunci Parlamentul Basarabiei si care cuprindea reprezentanti ai tuturor minoritatilor nationale, a votat in favoarea Unirii Republicii Democratice Moldovenesti (Basarabia) cu Romania. Rezultatul votului, spun marturiile vremii, a fost primit cu aplauze si strigate entuziaste de Traiasca Unirea cu Romania! Sentimentul de bucurie din Sfatul tarii a cuprins mai apoi si poporul basarabean.
A urmat apoi Bucovina, care in traducere inseamna Padurea de Fag sau tara de Sus a lui Stefan Cel Mare si care, acum 96 de ani, la 28 noiembrie 1918, a fost a doua provincie care a proclamat Unirea cu Romania. Cu o luna mai inainte, pe 27 Octombrie se reunise o Adunare Constituanta, la Cernauti, care hotarase,citez : unirea Bucovinei cu celelalte tari Romanesti intr-un stat national independent. Proclamatia a avut loc pe 28 Noiembrie sub forma unei Declaratii de Unire adoptata tot la Cernauti de Consiliul National si de Congresul General al Bucovinenilor, organ reprezentativ al tuturor bucovinenilor, in care, printre altele, se spune, citez din nou: ca a sosit ceasul ca Tarile Romane dintre Nistru si Tisa sa formeze un singur stat unitar.
A doua zi dupa proclamatie, pe 29 Noiembrie, o delegatie a Congresului bucovinenilor a prezentat, la Iasi, Regelui Ferdinand Actul Unirii. Iar, Duminica 1 Decembrie 1918, suveranii romani au dat o masa de gala la Palatul Regal din Bucuresti, in timpul careia a sosit si telegrama de la Alba Iulia vestind unirea Transilvaniei cu Romania. Este de inteles cum entuziasmul acelor zile sfinte din istoria Romaniei a intrecut orice asteptare.
Transilvania a fost prin urmare, in ordinea istorica a acestui glorios an, a treia provincie care s-a unit cu patria-mama. Unirea Transilvaniei cu Romania de la 1 Decembrie 1918 reprezinta evenimentul principal al istoriei Romaniei si totodata realizarea unui deziderat milenar al locuitorilor din granitele romanilor. Alba Iulia a fost aleasa de catre Consiliul National Roman Central, pentru a adaposti intre zidurile ei pe reprezentantii poporului romanesc din Transilvania, in cea mai mare zi din istoria acestui popor. De aici Adunarea Nationala a tuturor Romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba-Iulia in ziua de 1 Decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania.Documentandu-ma pentru acest scurt discurs dedicat Zilei Nationale a Romaniei vreau sa va marturisec, cu tot respectul, doua convingeri de suflet: una este aceea ca in anul 1918 s-au ivit in destinul nostru marii inaintasi, care au facut posibile evenimentele istorice la care ne referim si carora, noi si cei care vin dupa noi, le datoram o vesnica si uriasa recunostinta si, a doua, ca avem obligatia sfanta de a pastra cracteristicile Romaniei asa cum sunt ele definite de Constitutia actuala ca stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil. Sunt acestea esenta si semnificatia ce razbat pana azi din toate actiunile patriotilor romani de la 1918.