Facebook: Redobandirea permisului de conducere
Daca ati avut nefericitul moment in care dintr-o simpla manevra de neatentie, nu ati cedat trecerea de prioritate, fie la o simpla iesire din parcare, sau la un indicator de cedeaza trecerea (sa zicem prost montat), cu siguranta permisul de conducere v-a fost suspendat pe 60 sau 90 de zile in cazul in care a avut loc un accident usor, sau pentru o alcoolemie de pana in 0.80mg/l fara accident (atat de usor de ridicat si atat de greu de obtinut).
La prima vedere, chiar daca accidentul a fost unul usor, soldat cu avarieri usoare, si credeti ca prin plata amenzii si inmanarea politei de asigurare RCA celui accidentat, ati scapat de griji, va inselati, de fapt de aici incolo incep marile probleme datorate birocratiei din Romania. Mai grav este ca nici nu veti gasi prea usor, ce ar trebui sa faceti ca sa redobanditi permisul, nimeni nu va informeaza in mod corect. Mai jos va voi spune exact pasii care trebuiesc urmati in redobandirea permisului, si raspunsurile la intrebarile pe care vi le puneti.
Art.106. alin. (1) Pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conducatorul de autovehicul si tramvai trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, dupa cum urmeaza:
a) cand permisul de conducere i-a fost retinut pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
Pentru a avea o reusita in redobandirea permisului, va trebui sa alegeti pe site categoria "13 din 15", sa parcurgeti mediul de invatare de 2 ori si dupa aceea chestionare pana ridicati indicatorii de performanta pe verde.
Pasi importanti in redobandirea permisului de conducere:
Suspendarea permisului pe 30 zile, 60 zile sau 90 zile: se iau in considerarea numararea acestor zile doar dupa expirarea dovezii de conducere ce v-a fost eliberata (sau din ziua retinerii, daca dovada este cu 0 zile - doar pt. alcoolemie). Deci daca ati primit o suspendare pe 60 zile si o dovada de conducere pe 15 zile, veti putea vedea permisul in mana doar dupa 75 de zile.
Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesita admiterea unui examen cu intrebari 13 corecte din 15, pentru ca permisul sa poata fi ridicat la termenul specificat si cu un minus de 30 de zile. Nesustinerea examenului, sau neadmiterea examenului duce la prelungirea cu 30 zile a suspendarii urmand sa fie ridicat fara examen dupa acest termen prelungit. exemplu: permis suspendat 90 zile varianta 1 - Dau examen 13 din 15 si reusesc ... ridic permisul dupa 60 de zile.varianta 2 - NU dau examen 13 din 15 (sau dau si nu-l iau) ... ridic permisul dupa 90 + 30 zile.
Art. 106 alin. (2) - Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule ori tramvaie se prelungeste cu 30 de zile, daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie, in situatiile prevazute de alin. (1) litera (a) si (b), sau nu se prezinta la serviciul politiei rutiere pentru sustinerea verificarii cunoasterii regulilor de circulatie.
Acest examen poate fi sustinut ori de cate ori doriti, zilnic si este gratuit. Important este faptul ca examenul poate fi sustinut doar in perioada suspendarii si se programeaza numai la sediul politiei care v-a eliberat permisul, avand la voi Cartea de Identitate si dovada de conducere. Aveti mare grija sa nu rupeti sub nici o forma dovada de conducere, chiar daca a expirat termenul valabilitatii, si chiar daca pe ea nu se specifica asa ceva, caci fara ea nu veti putea sustine examenul, si nici nu veti putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o noua dovada (la notariat) cu costuri ceva mai mari.
Daca permisul v-a fost suspendat pe 90 zile acest interval de suspendare mai poate fi redus la 30 de zile, daca:
Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an inainte de savarsirea faptei;
c) in ultimii 3 ani de la data savarsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) in ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
Mai pe romaneste:
1. daca nu indeplinesti una din conditiile de la b), c) si d), nu ti se reduce perioada de suspendare dar esti obligat sa dai testul 13/15 si sa il promovezi altfel castigi bonusul de 30 zile. Testul este obligatoriu sa fie promovat in perioada de suspendare - chiar daca perioada de suspendare se majoreaza cu 30 zile, tot esti obligat sa promovezi testul ptr ca se considera ca esti in perioada de suspendare
Art.106. " (1) Pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conducatorul de autovehicul si tramvai trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie (...)
2. daca indeplinesti conditiile de la b), c) si d) si promovezi si testul 13/15, perioada de suspendare se reduce la 30 zile cu conditia sa faci cerere in acest sens conf. art.221 (este o cerere standard care o gasesti de obicei la centrele de copiere).

Testul nu este greu, ideea este sa inveti si sa nu dai raspunsuri din "experienta sau practica" ci din lege.

Cererea ptr reducerea la 30 zile se va aproba obligatoriu in conditiile in care indeplinesti cumulativ prevederile art. 221. Daca citesti cu atentie poti observa ca se spune "se reduce" si nu "se poate reduce". Trebuie sa le indeplinesti pe toate odata si vei fi pieton doar 30 zile, perioada suficienta ptr. "caintza si reculegere".
Primul pas in redobandirea permisului este de a programa o examinare numai dupa expirarea dovezii (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare). Programarea se face prin prezentarea la sediul Politiei care va eliberat permisul, cu cartea de identitate si dovada de conducere, de obicei intre orele 8 si 9. Examenul va fi sustinut 20 de minute, cu intrebari 13 corecte din 15. Intrebari ce au variante de raspuns a) b) si c) din care doar una este valabila (nu mai multe sau niciuna) - sa aveti pix cu pasta albastra la voi(obligatoriu).
Dupa admiterea examenului (ati raspuns la cel putin 13 intrebari correct din 15), daca sunteti pentru reducerea cu 30 de zile veti avea nevoie de urmatoarele documente:
- Copie dovada conducere fata verso (pe verso completata de politist cu admiterea d-voastra)
- Copie carte de identitate
- Copie proces verbal (unde este specificata si amenda)
- Copie dovada amenda platita
- Cerere tip, de reducere a suspendarii (o gasiti la centrele de copiere de pe langa politie)
Cu aceste copii de documente mergeti la ghiseu si depuneti acele copii pentru analizare si aprobare. In mod normal aceasta analiza dureaza cam o saptamana dar uneori poate dura maxim o luna, depinde de noroc. Din fericire rezultatul aprobarii cererii de suspendare se transmite prin calculator si intodeauna este favorabil daca indepliniti conditiile Art. 221.
Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile in cazul in care ati avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile si ati beneficiat de reducerea perioadei, mergeti la sediul Politiei, de unde cu dovada de conducere (in original) si cartea de identitate (buletinul), va ridicati in cele din urma, pretiosul permis de care multi nu ne putem lipsi. In aceasta faza finala este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care in mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrata si dupa expirarea celor 15 zile (multi avand instinctul de a o arunca dupa expirare). Suntem in Romania nu se stie cand aveti nevoie de un document doar pentru faptul ca institutiile merg prost si se pierd documente din vina nimanui!
Nu uitati, la redobandirea permisului, sunteti patat pentru 6 luni conform legislatiei in vigoare, adica daca in decursul primelor 6 luni dupa redobandire vi se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare, categoric fara drept de reducere si 3 ani daca vi se va mai suspenda permisul nu veti mai putea depune cerere de reducere. Grija mare!