Premierul Tariceanu a aflat din presa despre faptul ca SRI a ascultat convorbirile telefonice ale ministrilor din Cabinetul sau. Afirmatia presedintelui cum ca a avut cunostinta de mai bine de o jumatate an despre interceptari si despre continutul convorbirilor a declansat un intreg scandal. Acum, seful Executivului si Serviciile secrete se contrazic in declaratii, iar Opozitia ameninta cu ancheta parlamentara.

ßeful Guvernului a aflat ca telefoanele unor subalterni de-ai sai sunt ascultate dupa ce presedintele Basescu a afirmat pe un post public de televiziune ca a incercat sa-i previna pe cativa ministri despre faptul ca purtau convorbiri telefonice cu persoane aflate sub urmarire. Biroul de Presa al Guvernului a comunicat faptul ca prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu nu a aflat de la Serviciile secrete despre faptul ca telefoanele unor membri ai Guvernului sunt ascultate. "Spre exemplu, premierul Calin Popescu-Tariceanu a aflat din presa ca ar exista inregistrari ale convorbirilor telefonice ale fostului ministru al Economiei si Comertului Codrut ßeres sau ale ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy." - se arata in comunicat.
ßeful Guvernului a atras atentia asupra faptului ca presedintele foloseste informatii de la Serviciile secrete despre membrii Guvernului, iar el nu este informat de acest lucru, lucru pe care l-a apreciat ca fiind foarte grav. "Da, deci presedintele stie ca anumiti membri ai Guvernului fac obiectul unor ascultari, iar eu nu sunt informat. In al doilea rand, observ ca presedintele poarta corespondenta directa cu ministrii, invita ministrii, ministrii se duc, sigur ca au deferenta fata de presedinte, dar eu nu sunt informat. Deci orice corespondenta intre presedinte si un ministru... Ar trebui ca presedintele sa ma informeze si pe mine, ca acesta este cadrul si arhitectura relatiilor institutionale", a spus Tariceanu la postul public de televiziune. Pe de alta parte, un comunicat remis de Guvern vorbeste despre cadrul legal in care informatiile Serviciilor secrete pot fi folosite public. "Precizam ca, potrivit legii, singura institutie abilitata sa declasifice notele informative este Serviciul Roman de Informatii, ca institutie emitenta a acestor documente", mentioneaza comunicatul.

SRI il contrazice pe premier

Desi nu face nicio referire clara la interceptarile convorbirilor telefonice ale ministrilor despre care a vorbit Basescu, SRI sustine ca informarile sunt transmise atat presedintelui, cat si premierului.
"Facem totusi precizarea ca informarile elaborate de catre Serviciu referitoare la unele riscuri si vulnerabilitati identificate in sistemul energetic national au fost transmise, conform legii, atat presedintelui Romaniei, in calitate de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a tarii, cat si prim-ministrului Guvernului Romaniei".
In legatura cu pozitia adoptata de SRI, punctul de vedere al Guvernului este ca acest "comunicat transmis presei la 26 ianuarie 2007 de catre Serviciul Roman de Informatii, prin modul ambiguu in care este formulat, nu face decat sa alimenteze artificial si nefundamentat o discutie publica". SRI a mai facut precizarea ca nu doreste sa se implice in niciun fel de dispute publice.