Fostul presedinte Ion Iliescu considera ca actualii guvernanti sunt cei care au luat masurile catastrofale, ducand tara de rapa, astfel ca Basescu nu are niciun drept sa-l catalogheze pe el drept "presedinte "antireformator".
"Domnul Traian Basescu, la ceremonia de aniversare a 15 ani de la reinfiintarea Bursei de Valori Bucuresti, s-a autodeclarat 'reformator', sprijinind pe un alt 'reformator' - premierul Emil Boc. Cu asemenea 'reformatori' se duce tara de rapa! Cu 'nedisimulata modestie', presedintele a hotarat sa se compare cu 'antireformatorul' Iliescu, care ar fi franat elanul 'reformatorului' Petre Roman", scrie Iliescu pe blog, opinand ca "cea mai buna proba a efectelor diverselor guvernari care s-au succedat in cei 20 de ani trecuti de la Revolutie, sunt rezultatele concrete reflectate in economie si in viata oamenilor".
Drept urmare, fostul presedinte face o analiza economica a guvernarilor post-decembriste. "Din acest punct de vedere, primii trei ani de dupa 1989, cand se prabusea un sistem - structurile sale statale, administratia, industria etatizata, cand se desfiintau CAP-urile - au fost anii unui declin economic brutal: scaderea produsului intern brut, a valorii productiei industriale si a celei agricole si o inflatie galopanta care a depasit si 300%. Au fost anii guvernarilor Petre Roman si Theodor Stolojan. Eu, insa, nu am pus pe seama lor aceste efecte, ci pe seama efectelor prabusirii de sistem care s-a produs in 1989. Guvernarea Vacaroiu 'nereformist' a fost o perioada benefica pentru tara. Atunci a inceput procesul de crestere economica si de reducere a inflatiei sub 50%. Perioada guvernarii Conventiei Democratice, din care au facut parte toti 'reformatorii' (inclusiv domnii Basescu si Petre Roman) a fost din nou marcata de declin economic, relansarea inflatiei si inrautatirea vietii oamenilor. Guvernarea Nastase, compusa din alti 'antireformisti' a fost cea mai fertila si benefica perioada pentru economia nationala (cresterea constanta a produsului intern brut, reducerea inflatiei la sub 10 %, in conditii de echilibru macroeconomic), la care este de adaugat incheierea negocierilor cu Uniunea Europeana si primirea in NATO", scrie Iliescu.
Presedintele Basescu a declarat joi ca premierul Boc are toata sustinerea sa, daca "preseaza" pentru modernizarea Romaniei, si l-a asigurat pe seful Executivului ca daca va face acest lucru nu i se va intampla ce i s-a intamplat lui Petre Roman, in 1991, cand Ion Iliescu l-a fortat sa demisioneze.
"As mai face o mentiune, destul de politica, dar reala. Imi aduc aminte, in 1991, tara a avut un prim ministru al Guvernului Romaniei care a vrut sa aseze Romania altfel. Acel prim ministru a avut ghinionul sa aiba un presedinte care voia Romania asa cum e ea acum. Acum, avem un Guvern cu un prim ministru care as vrea sa sustina Romania moderna, un Guvern in ansamblul lui care ar trebui sa preseze pentru modernizare, oricare ar fi costurile politice si il asigur pe premier, pe Guvern, majoritate ca are toata sustinerea presedintelui, spre deosebire de ce i s-a intamplat lui Petre Roman in ’91", a spus Traian Basescu.
Traian Basescu este presedintele Romaniei de 6 ani. El se afla la al doilea mandat de presedinte. Primul mandat de 5 ani l-a obtinut in decembrie 2004, iar al doilea in decembrie 2009. Pana in decembrie 2004 a fost liderul Partidului Democrat. A detinut functia de Ministru al Transporturilor in 5 guverne post-decembriste: Roman (1990-1991), Stolojan (1991-1992), Ciorbea (1997-1999), Vasile (1999) si Isarescu (1999-2000). Intre 2000 si 2004 a detinut functia de Primar al Bucurestiului. Prima data a obtinut functia de presedinte al Romaniei candidand din partea Aliantei Dreptate si Adevar (PNL - PD), iar a doua oara din partea PDL.