In legislatura 2009-2014 Romania va fi reprezentata in conducerea comisiilor Parlamentului European (PE) mai bine decat in perioada 2007-2009, deputatii romani urmand sa detina 7 posturi de vicepresedinte de comisie, fata de patru in mandatul trecut.
Joi au avut loc la Strasbourg reuniunile constitutive a 12 din cele 22 de comisii ale Parlamentului European, urmand ca celelalte sa faca acest lucru saptamana viitoare la Bruxelles. Anterior, Parlamentul European a aprobat componenta tuturor comisiilor si au avut loc negocieri destul de dificile intre grupurile politice pentru aceste functii.
Europarlamentarii social-democrati au obtinut, deocamdata cel putin, trei functii de vicepresedinte de comisie: Ioan Mircea Pascu la Comisia pentru afaceri externe (AFET), Corina Cretu la Comisia pentru dezvoltare (DEVE) si Adriana Ticau la Comisia pentru transport si turism (TRAN).
In mandatul 2007-2009, social-democratii au detinut trei posturi de conducere in comisii: Ioan Mircea Pascu - vicepresedinte la Comisia AFET, Adriana Ticau - vicepresedinte la Comisia TRAN, Titus Corlatean si apoi Alin Antohi in functia de vicepresedinte la Comisia pentru afaceri juridice (JURI).
Europarlamentarii democrat-liberali ar putea negocia functii de vicepresedinti in Comisia pentru afaceri economice si monetare (ECON) pentru Theodor Stolojan, Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala (AGRI) pentru Rares Niculescu si Comisia pentru afaceri juridice (JURI) - Sebastian Bodu. Pe de alta parte, dintre europarlamentarii PD-L, Traian Ungureanu va fi vicepresedinte al Adunarii Parlamentare a Parteneriatului Estic, iar Monica Macovei va prelua presedintia Comisiei de Cooperare UE - Republica Moldova.
In primul mandat la Parlamentul European, democrat-liberalii au avut doar o functie de vicepresedinte la subcomisia pentru securitate si aparare, care a fost detinuta de Lucian Hambasan. Liberalii ar putea prelua un post de vicepresedinte la subcomisia de securitate si aparare, ce ar putea fi ocupat de Norica Nicolai.
In perioada 2007-2009, PNL a avut un vicepresedinte la Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara (ENVI) in persoana lui Csibi Magor.
Romania nu va detine presedintia niciuneia dintre comisiile permanente ale Parlamentului European si niciun europarlamentar roman nu a candidat pentru a obtine unul din cele 14 posturi de vicepresedinte al forului legislativ comunitar.
La nivelul grupurilor politice din PE, social-democratii, democrat-liberalii si liberalii au obtinut functii in conducerea acestora. Adrian Severin este vicepresedinte pe probleme de afaceri externe al Grupului Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (GAPSD), Marian Jean Marinescu este vicepresedinte al Grupului Partidului Popular European (PPE), iar Adina Valean este vicepresedinte al Grupului Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE).